Processen beskrivs som den första i sitt slag i världen och gör det möjligt att till 100 procent återvinna slagg från SSABs stålproduktion. Saint-Gobain och SSAB har samarbetat med att utveckla processen under fem år.
-När vi tittade närmare på SSAB:s tillverkningsprocess, upptäckte vi att det slutliga steget i förädlingen av specialstål liknar tillverkningen av specialcement. Slaggen från stålreningsprocessen ersätter till exempel det specialcement som används i Webers torrbruk, säger Gunnar Lauren, produktutvecklingschef på Saint-Gobain, Finland.
Slaggförädlingsanläggningen är ett resurseffektivt cirkulärekonomiskt projekt som gör det möjligt att utnyttja stålindustrins råvaror så effektivt som möjligt. I den nya anläggningen sorteras slaggen, varefter metallerna separeras från slaggen och återgår till SSAB:s produktion som råvara. Dessa metaller utgör cirka två tredjedelar av materialet. Slutligen tillverkas alternativa bindemedel åt Saint-Gobain, vilket innebär att slaggen används helt och att inget avfall uppstår.
I projektet investerar Saint-Gobain cirka 12 miljoner euro i en slaggbearbetningsanläggning med processer. SSAB:s investeringar är värda cirka 2 miljoner euro. Saint-Gobains och SSABs gemensamma projekt har beviljats NextGenerationEU-finansiering ur Finlands program för hållbar tillväxt med cirka 35 procent.
-Processen hjälper oss att minska koldioxidutsläppen med över 20 000 ton per år. Användningen av jungfruliga råvaror minskar och användningen av inhemska råvaror ökar, säger Gunnar Lauren, produktutvecklingschef på Saint-Gobain Finland.
Nio av de största aktörerna inom samhällsbyggnadssektorn, däribland Sveriges Allmännytta, Byggföretagen och Fastighetsägarna, har enats om en gemensam struktur för digital informationsdelning. Med i samarbetet är även Svensk Betong. Genom att införa standardiserade datalexikon och datamallar hoppas man öka effektiviteten och förbättra samarbetet i byggprocessen.
Behaviour Design Group revolutionerar säkerhetsarbetet på svenska arbetsplatser. Genom att identifiera och förstärka positiva beteenden bidrar de till en mer hållbar säkerhetskultur inom bygg- och industrisektorn.
Den organiserade brottsligheten skapar allt större problem för svenska företag, och byggbranschen är en av de mest utsatta sektorerna. Enligt rapporten Brott mot företag 2025 kostade brottslighet näringslivet 118 miljarder kronor under 2024 – en ökning med 15 miljarder på två år.