Från byggbod till val av arbetsmaskiner. Eco-byggarbetsplatser ska minska klimatavtrycket.
Peab har tagit fram Eco-byggarbetsplatsen som kombinerar riktlinjer och tekniska lösningar för att minska energiförbrukning, optimera logistik och effektivisera resurshantering.
– Vi har identifierat var den största påverkan på miljön från en byggarbetsplats finns. Den största vinsten för klimatet är att ha styrmedel för att fasa ut fossila bränslen. De fyra huvudområdena är: energi, avfall och vattenhantering, arbetsmaskiner och logistik, säger Embla Winge, utvecklingsledare inom klimat på Peab.
Bodetableringen har premiumbodar med förbättrad isolering och värmehushållning, vilket sänker energiförbrukningen med upp till 25 procent i ett standardprojekt.
Eco-byggarbetsplatsen lanseras som en tilläggstjänst som går att arbeta in i alla bygg- och anläggningsprojekt i projekteringsskedet.
Vad kommer det att kosta?
– Varje byggarbetsplats är unik och beräknas utifrån dess behov – från antal bodar till omfattningen av anläggningsarbetet. Därför finns inget fast pris för eco-byggarbetsplatsen. En energieffektiv bod med högre standard kan höja hyreskostnaden, men samtidigt minskar transportkostnader och klimatavtryck tack vare effektivare logistik, förklarar Winge.
Konceptet bygger på fyra fokusområden:
Energi: Bodetableringen består av premiumbodar med förbättrad isolering och värmehushållning, vilket sänker energiförbrukningen med upp till 25 procent i ett standardprojekt. Styrning av belysning och uttorkning bidrar ytterligare till energieffektiviteten.
Avfall och vattenhantering: För att minska avfall och spill skapas rutiner för återbruk och återvinning, bland annat genom digitala verktyg som CC-Build. Vattenförbrukningen övervakas noggrant för att öka medvetenheten om resursanvändningen.
Arbetsmaskiner: Alla mindre maskiner (under 400 kg) drivs av el eller bränsleceller. Minst hälften av de större maskinerna använder klimatanpassade bränslen som el eller HVO, och all data för maskiner mäts löpande för att säkerställa uppföljning.
Logistik: Genom slottidsbokade leveranser och strukturerad godsmottagning optimeras logistiken, vilket både minskar utsläppen och effektiviserar resursanvändningen.
Peab satsar också på att utbilda sin personal i att använda digitala verktyg för att optimera materialflöden och återbruk.
– Genom eco-byggarbetsplatsen har vi skapat hjälpmedel för vår produktionspersonal att följa upp och mäta dess påverkan på miljön. Det har varit ett välkommet initiativ från våra medarbetare som underlättar våra insatser för klimatet, säger Embla Winge.
Det nya konceptet tror Peab blir ett viktigt komplement som styr den byggande verksamheten mot en lägre klimatbelastning, vilket därmed minskar belastningen från hela byggprocessen.
– Det allra viktigaste är att minska vår klimatbelastning för vår nyproduktion, men byggarbetsplatsens klimatbelastning ska inte förringas. Därför har vi arbetat fram ett koncept som gör det enklare för vår produktion att förändra dess påverkan i utförandeskedet,säger Embla Winge.
“Vi har identifierat var den största påverkan på miljön från en byggarbetsplats finns”, säger Embla Winge, utvecklingsledare inom klimat på Peab.
Nio av de största aktörerna inom samhällsbyggnadssektorn, däribland Sveriges Allmännytta, Byggföretagen och Fastighetsägarna, har enats om en gemensam struktur för digital informationsdelning. Med i samarbetet är även Svensk Betong. Genom att införa standardiserade datalexikon och datamallar hoppas man öka effektiviteten och förbättra samarbetet i byggprocessen.
Behaviour Design Group revolutionerar säkerhetsarbetet på svenska arbetsplatser. Genom att identifiera och förstärka positiva beteenden bidrar de till en mer hållbar säkerhetskultur inom bygg- och industrisektorn.
Den organiserade brottsligheten skapar allt större problem för svenska företag, och byggbranschen är en av de mest utsatta sektorerna. Enligt rapporten Brott mot företag 2025 kostade brottslighet näringslivet 118 miljarder kronor under 2024 – en ökning med 15 miljarder på två år.