MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Körledaren som hellre pratar om vägarbete

Jonas Engström, körledaren som vill bygga broar.

Cecilia Nebel

Som nyhetsjournalist och moderator med fokus på samhällsbyggnad söker jag efter det som bygger vårt samhälle starkt, idag och i framtiden. Och så drömmer jag precis som Roger om ett samhällsbyggarevent i Globen.

”För mig handlar musik inte i första hand om toner och rytmer, utan om att skapa mötesplatser och bygga samhällen”. Det säger Jonas Engström, körledare och initiativtagare till ledardagen "The stArt – konsten att bygga samhälle”

– Jag kallar mig gärna vägarbetare eller brobyggare, med musiken som redskap, säger Jonas Engström, som 2022 utsågs till Årets Körledare i Sverige.

Han har länge arbetat med sångens betydelse för både ungas och äldres psykiska hälsa och tog 2023 bl.a. initiativ till riksdagsseminariet “Musik som räddar liv – en resurs att räkna med” med anledning av nya ”Nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention”.

– Musik och kultur är inte i första hand en självförverkligande hobby för några få, utan en grundläggande byggsten för att forma ett hållbart samhälle. Det är inte körsbäret på toppen utan jästen som får det att växa, säger han.

Jonas Engström, körledare

Under ledardagen “The stArt – konsten att bygga samhälle” ett av de första eventen i det nya konserthuset Level Two/The Loop i Lund i slutet av januari, samlades deltagare från näringslivet, akademin, regionen och civilsamhället för att diskutera hur vi kan forma framtiden tillsammans.

Dagen efter fylldes Science Village Hall av 1000 sångare och gästartister under konserten “Gospelfest – connecting people”, som också leddes av Jonas Engström.

– Vi står inför stora utmaningar i samhället, och enda vägen framåt är tillsammans. Oavsett om det är på en byggarbetsplats, i ett fotbollslag eller på en hel planet så finns det i slutändan inget ‘vi’ och ‘dom’, säger han och citerar en textrad ur en gospellåt med Kirk Franklin: ”If we fall we will fall together, when we rise we will rise together”.

För Jonas Engström handlar musik och körsång om att skapa trygga mötesplatser där människor kan träna samspel, delaktighet och tillit. Det är också en plats där vi kan få hämta andan i en värld som verkar snurra allt snabbare.

– I en kör bygger allt på lyhört ledarskap och samspel. Ingen kan köra sitt eget race – alla måste följa varandra och ledaren. Samtidigt måste ledaren skapa relevans och underordna sig gruppens förmåga. Precis som i samhället, säger Jonas.

Varken i körsång eller i hållbarhetsarbete har vi råd med passiva åskådare.

Just detta är väsentliga delar i arbetet med att bygga ett hållbart samhälle, där vi ska tackla tuffa utmaningar och hitta lösningar på problem.

– Vi kan inte bara tänka eller prata oss till förändring. Den behöver landa i kroppen. Jag har sett vad 10 minuters sång kan göra på en ledarkonferens, i en skolklass eller i Helsingborgs Världskör. Musik skapar sammanhang där vi kan mötas i ögonhöjd, riva murar och bygga broar, säger Jonas Engström.

För många kan kopplingen mellan musik och byggbranschen verka avlägsen, men för Jonas är den självklar. Båda handlar om att skapa och bygga, och båda kräver samarbete.

– Ett bygge är ett enda stort lagarbete där alla behöver bidra med sitt.

Insidan av The Loop på Brunnshög i Lund med Science village hall.

2030 beräknas minst 10 000 personer bo och jobba i stadsdelen Science village som växer fram runt de europeiska forskningsanläggningarna ESS och Max IV i nordöstra Lund. Just nu är det fortfarande en stor byggarbetsplats. Mitt bland byggkranar och hjullastare ståtar mötesplatsen och konserthuset The Loop (Level Two & Science Village Hall) som en av de första byggnaderna att färdigställas på området.

– Det säger något om synen på kulturens roll i samhällsbygget. Kultur är inte en lyx, det är en nödvändighet. Musik är vårt första och sista språk. Vi vet vad en vaggvisa med barn eller barnbarn betyder och minns vi-känslan av sången på en fullsatt fotbollsläktare. Hur kan vi använda musiken för att stärka gemenskap och innovation även i andra sammanhang?

Nästa steg för Jonas Engström är att fortsätta skapa samarbeten mellan olika branscher och föra in kulturens roll i fler sammanhang. Han ser att kulturen är en viktig ingrediens för att hjälpa samhällsbyggare att skapa en hållbar framtid.

– Varken i körsång eller i hållbarhetsarbete har vi råd med passiva åskådare. Vi behöver aktiva medskapare. Vi behöver påminna varandra om att vi hör ihop, att ”jag finns här för dig”, och att vi tillsammans kan åstadkomma saker som ingen av oss trodde var möjliga, säger han och fortsätter:

– Den gemensamma nämnaren är att vi skapar mötesplatser. Och att den yttre och inre mötesplatsen (och hållbarheten) hänger ihop och förutsätter varandra. Rummet ger oss förutsättningar för goda möten, men utan innehåll blir det bara ett tomt skal.

Läs mer