Den nya utvecklingsarenan skapas i Tobaksfabriken i Malmö. Bakom satsningen står Industriellt Utvecklingscentrum Syd (IUC Syd) i samarbete med bland andra Malmö stad som går in med 500 000 kronor.
Målet är att skapa fler jobb och stärka innovation inom hållbarhetsområdet.
– Industrin spelar en avgörande roll för att möta klimatutmaningarna. Med det här stödet skapar vi nya möjligheter för företag att växa och bidrar samtidigt till en grönare framtid, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.
Utvecklingscentrumet vänder sig till alla typer av tillverkande och tillverkningsnära företag i Skåne.
– I Tobaksfabriken vill vi bygga en mötesplats som ökar företagens förmåga att skapa konkurrenskraft genom teknik, hållbarhet och nya material, affärsutveckling och försörjning och förstärkning av nya kompetenser, säger Joachim Graetsch, kommunikationsansvarig, IUC Syd.
Kan detta vara något för bolag inom byggbranschen?
– Absolut! I Tobaksfabriken kommer vi exempelvis att ha en Pop-Up av materialbiblioteket MaterialConnexion. Det är ett samarbete genom våra IUC-kollegor i Skövde, IDC. På plats hos oss kommer vi att ha 60 fysiska hållbara materialprover som företag kan utforska med oss. Och till det finns en sökbar databas med över 11 000 material med en stor bredd och användningsområden som kan vara relevanta för byggbranschen.
När startar satsningen?
– Vi flyttar vår verksamhet i månadsskiftet januari/februari och relativt snabbt därefter kommer vi att smyga igång. Vi planerar en officiell invigning av miljön under första halvan av april.
Fakta om IUC Syd:
IUC Syd är en företagsstödjande organisation som finansieras genom verksamhetsstöd från Region Skåne, medlemmar, samarbetspartner, projektmedel från EU:s regionalfonder och arbetar i Tobaksfabriken med stöd av Malmö stad. IUC Syd har 125 medlemmar och arbetar varje år med över 450 skånska tillverkande företag.
Länk till MaterialConnexion
Betong kan självläka vid exponering för kärnstrålning, visar en ny studie från Tokyos universitet. Tidigare har man befarat att neutronstrålning successivt bryter ner betongens struktur, men de nya resultaten pekar på en oväntad motståndskraft.
AI rullar ut på bred front, men byggbranschen är bara i början på sin resa i jämförelse med en del andra branscher, säger Ramin Karim, professor vid Luleå tekniska universitet och forskningsledare för AI Factory Construction.
Rock Tech Lithium och den tyska cementtillverkaren Schwenk Zement har ingått ett strategiskt samarbete för att använda biprodukter från litiumproduktion i cementtillverkning.