Cambridge Electric Cement är här!
Cambridge University presenterar en helt ny cementsort, Cambridge Electric Cement. Den är helt klimatneutral och kanske lösningen på betongindustrins miljöpåverkan.
Det började med att uppfinnaren Cyrille Dunant märkte att kemin för återvunnen cement var densamma som i kalken som använts för att rena stålet när det återvinns. Så den nya produkten Cambridge Electric Cement blir till efter att cementkross tagits tillvara ur återvunnen betong som krossats och avlägsnat ballast och sand.
Cementkrosset används sedan i processen för att återvinna stål, det flyter upp som slagg, tas tillvara och kyls hastigt ner. Det krossas till samma konsistens som portlandcement och får för övrigt samma utseende. Det har dessutom samma kemiska sammansättning.
Nu har man fått ett beviljat bidrag på cirka 17 miljoner kronor för att fortsätta forskningen och få mer detaljerad kunskap om processen bakom. Och förstås fullskaleförsök i betongtillverkning.
Ladda lastbilen medan den kör. Det kan bli verklighet på Öresundsbron inom fem år, tror Elonroads vd Karin Ebbinghaus. - Öresundsbron är symbol för förändring, precis som elvägar.
Den 26 november 2024 inträffade en allvarlig arbetsplatsolycka vid Flemløse Biogas på Fyn, Danmark. En silo under pågående betongarbete kollapsade och orsakade omfattande personskador. Två personer omkom, en person är fortfarande saknad och sex personer skadades, varav flera allvarligt.
Klimat- och miljöfrågan behöver diskuteras utifrån barnens intressen. Det gällen även samhällsbyggnation. Nya initiativet Grow the Future, som bland andra Barnfonden står bakom, driver på för att göra barnens röster hörda.