Cambridge Electric Cement är här!
Cambridge University presenterar en helt ny cementsort, Cambridge Electric Cement. Den är helt klimatneutral och kanske lösningen på betongindustrins miljöpåverkan.
Det började med att uppfinnaren Cyrille Dunant märkte att kemin för återvunnen cement var densamma som i kalken som använts för att rena stålet när det återvinns. Så den nya produkten Cambridge Electric Cement blir till efter att cementkross tagits tillvara ur återvunnen betong som krossats och avlägsnat ballast och sand.
Cementkrosset används sedan i processen för att återvinna stål, det flyter upp som slagg, tas tillvara och kyls hastigt ner. Det krossas till samma konsistens som portlandcement och får för övrigt samma utseende. Det har dessutom samma kemiska sammansättning.
Nu har man fått ett beviljat bidrag på cirka 17 miljoner kronor för att fortsätta forskningen och få mer detaljerad kunskap om processen bakom. Och förstås fullskaleförsök i betongtillverkning.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.