Heidelberg Materials Precast Contiga har tillsammans med finska Metsä Wood utvecklat en hybridvägg som är redo att användas i skarpa projekt.
Hybridväggen är ett fasadelement i sandwichkonstruktion med ytterskiva i klimatförbättrad betong, mellanliggande isolering och bärande innerskiva av träprodukten Kerto. Den har cirka 40-50 procent lägre klimatpåverkan än ett motsvarande traditionellt sandwichelement i betong och är mycket lättare, vilket dessutom ger effekt på hela byggprojektets totala klimatpåverkan.
Daniel Eriksson, divisionschef på Heidelberg Materials Precast Contiga.
– Vi upplever ökade krav från våra kunder på klimatsmarta lösningar. Transporterna till bygget kan minskas, eftersom man kan frakta dubbelt så många element i samma transport, säger Daniel Eriksson, divisionschef på Heidelberg Materials Precast Contiga.
Precast Contiga tillverkar stålstommar och betongelement vilket inneburit att man fått lära sig hur trä fungerar.
– Produktionsmetoden är väldigt lik den vi redan har, så vi kan göra de här hybridelementen med samma metod som våra övriga väggar och de monteras på samma sätt. Vi har inte behövt göra några stora investeringar eller ombyggnader, menar Daniel Eriksson.
För att testa hur hybridväggen fungerar i praktiken har man byggt ett riktigt hus på fabriksområdet i Norrtälje med de nya elementen. Testbyggnaden är uppförd med fuktsensorer för att man ska kunna följa vad som händer inne i väggelementen och hittills har man inte uppmätt någon fukt. I byggnaden har man även testat olika lösningar för dragningar av installationer.
Hybridväggen passar framförallt i byggnader upp till fem våningar. Det kan vara bostäder, kontor, vård- eller skolbyggnader.
Nio av de största aktörerna inom samhällsbyggnadssektorn, däribland Sveriges Allmännytta, Byggföretagen och Fastighetsägarna, har enats om en gemensam struktur för digital informationsdelning. Med i samarbetet är även Svensk Betong. Genom att införa standardiserade datalexikon och datamallar hoppas man öka effektiviteten och förbättra samarbetet i byggprocessen.
Behaviour Design Group revolutionerar säkerhetsarbetet på svenska arbetsplatser. Genom att identifiera och förstärka positiva beteenden bidrar de till en mer hållbar säkerhetskultur inom bygg- och industrisektorn.
Den organiserade brottsligheten skapar allt större problem för svenska företag, och byggbranschen är en av de mest utsatta sektorerna. Enligt rapporten Brott mot företag 2025 kostade brottslighet näringslivet 118 miljarder kronor under 2024 – en ökning med 15 miljarder på två år.