Sara Krantz driver konsultbolag och vill genom jämställdhetsarbete få medarbetare att nå sin fulla potential.
Att bygga hållbart handlar inte bara om miljömål och energieffektiva lösningar. Det handlar lika mycket om människorna som ska göra jobbet. Det menar Sara Krantz, projektledare och grundare av konsultbolaget Treefekta Projekt AB.
– Vi har blivit bättre på att mäta hållbarhet i siffror – men vi glömmer bort ledarna och teamen som ska uppnå alla dessa mål. Stressrelaterade sjukskrivningar ökar, ändå pratar vi för sällan om det, säger hon.
Sara Krantz började sin bana som arbetsledare på Skanska efter gymnasiet, med siktet inställt på juridikstudier. Istället blev det internutbildningar på bolaget och hon växte snabbt in i rollen som platschef, projektchef och sedermera delägare i ett konsultbolag – innan hon för några år sedan startade eget.
– Jag har alltid varit intresserad av det organisatoriska. Varför saker fungerar – eller inte. I nästan alla uppdrag har jag sett att hållbarheten haltar just när det kommer till människorna. Vi pratar mycket om struktur och krav, men inte om hur de som ska driva det faktiskt mår.
Sara Krantz driver konsultbolag och vill genom jämställdhetsarbete få medarbetare att nå sin fulla potential.
Vi pratar mycket om struktur och krav, men inte om hur de som ska driva det faktiskt mår.
För Sara blev frågan personlig när hon som 30-åring, mitt i en framgångsrik karriär, började känna att något inte stämde. Hon tog hjälp av en coach.
– Jag hade tagit jättemycket ansvar – men för alla andra. Det som satte sig hos mig var frågan: ”Vad innebär det att ta ansvar för dig själv?” Den landade djupt, och jag utforskar fortfarande vad det faktiskt betyder.
Hon beskriver hur hon – likt många kvinnor – försökte vara duktig på alla fronter: i karriären, på hemmaplan, som vän och förälder. Men till slut slog insikten till: hon jagade bekräftelse i stället för att lyssna in sina egna behov.
– Jag har sprungit klart. Jag började fundera: Vad är det jag egentligen jagar? Vad är viktigt – på riktigt?
I fokus står nu hennes nya satsning: ett ledarskapsprogram för personer i beslutsfattande roller inom bygg- och fastighetsbranschen. Programmet handlar inte bara om effektiv styrning – utan också om mod, självinsikt och ansvar.
– Jag ser ett behov hos både kvinnor och män. Men kvinnor har ofta en tendens att ta på sig för mycket. De förminskar sig själva, känner in för mycket – ofta vad andra har för behov, städar upp runt andra och slutar uttrycka vad de själva vill. Det vill jag ändra på.
Hon menar att det inte räcker att fylla organisationer med kvinnor – jämställdhet handlar om mycket mer än så.
– Vi får inte tro att vi är framme bara för att det sitter fler kvinnor i rummet. Det handlar om lika värde på riktigt, om hur vi lyssnar på varandra, om vem som får ta plats. Jag vill se kvinnor kliva fram, ta ansvar för sin röst och stå i den.
En hållbar arbetsplats, enligt Sara Krantz, är en plats där hela människan får vara. Hon menar att prestationskulturen ofta tvingar oss att kapa bort viktiga delar av oss själva – vilket till slut skapar stress, ohälsa, ineffektivitet och lägre lönsamhet.
– Det är farligt att tro att man kan vara kreativ, modig och effektiv om man samtidigt trycker undan det man känner. Vi lär oss tidigt att inte visa svaghet, men det är just öppenheten som skapar verklig styrka i ett team.
Vi lär oss tidigt att inte visa svaghet, men det är just öppenheten som skapar verklig styrka i ett team.
Hon ser hur ledare ofta fastnar i att leverera på hårda mål, men tappar bort de mjuka värdena – det mänskliga. Då slutar både människor och organisationer fungera fullt ut.
– Jag säger inte att det är lätt. Men vi måste sluta vänta på att någon annan ska ta ansvar. Alla kan bidra. Företagsledare måste jobba med sig själva – men även individen måste våga ta ansvar för sin egen utveckling.
Hon fortsätter:
– Effektivitet och mänsklighet står inte i motsats till varandra. Snarare tvärtom. När människor mår bra, når de sin fulla potential. Det är så vi bygger hållbara arbetsplatser – på riktigt.
Så skapar du en hållbar arbetsplats – för människan
Här är Sara Krantz viktigaste principer för att skapa en hållbar arbetsmiljö där människor mår bra, utvecklas och presterar:
✅ Börja med medvetenhet.
Många organisatoriska arbetsmiljöproblem uppstår omedvetet. Stanna upp, reflektera och våga ifrågasätta invanda beteenden.
✅ Sätt människan i centrum.
Bakom varje projektmål står en individ. Mår personen dåligt, påverkas allt – från arbetsmiljö till lönsamhet.
✅ Utveckla ledarskapet uppifrån.
Kulturförändring sker inte nerifrån. Ledningsgrupper, företagsledare/ledare måste våga jobba med sig själva och föregå med gott exempel.
✅ Skilj inte på prestation och mänsklighet.
Effektivitet och öppenhet är inte motsatser. Tvärtom – det ena möjliggör det andra. Tydlighet, mod och ansvar är förutsättningar för högre lönsamhet /resultat/effektivitet.
✅ Uppmuntra självreflektion.
Skapa tid och utrymme för att medarbetare – särskilt ledare – kan reflektera över sina behov och reaktioner.
✅ Jobba med jämställdhet – på djupet.
Jämställdhet handlar inte bara om representation. Det handlar om normer, ansvar, synlighet, tydlighet och att alla får ta plats på sina egna villkor.
✅ Bygg kultur som tillåter känslor.
När känslor tystas ner bygger vi in stress och rädsla. En hållbar organisation tillåter både styrka och sårbarhet.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.