MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Så vill vi bo 2035 – hållbarhet och trygghet viktigast

Skanska har fått i uppdrag att bygga ett bostadskvarter samt kommersiella lokaler vid Masthuggskajen i Göteborg. Målet är att nå 25 procents klimatreduktion från betong och armeringsstål. Källa: Skanska.

Cecilia Nebel

Som nyhetsjournalist och moderator med fokus på samhällsbyggnad söker jag efter det som bygger vårt samhälle starkt, idag och i framtiden. Och så drömmer jag precis som Roger om ett samhällsbyggarevent i Globen.

Sex av tio vill bo i en bostad som är byggd med lägre klimatpåverkan. 74 procent tycker det är viktigast att bo i ett tryggt område. Det framgår av Skanskas nya Bostadsrapport som tar sikte på 2035.

2300 personer har svarat på Skanskas undersökning som tar reda på vad som är viktigast gällande våra framtida boenden.
Trygghetsfrågorna har fått ännu större betydelse jämfört med förra året. Nu tycker hela 74 procent att det är absolut viktigast att bostaden ligger i ett tryggt område. (Jmf 68 procent 2020). Faktorer som skapar trygghet sägs vara gemenskap med grannar, bra belysning och levande områden dygnet runt. Kameraövervakning och ökad polisnärvaro efterfrågas också.

Skanska har fått i uppdrag att bygga ett bostadskvarter samt kommersiella lokaler vid Masthuggskajen i Göteborg. Målet är att nå 25 procents klimatreduktion från betong och armeringsstål. Källa: Skanska.

Även hållbarhet och klimatpåverkan spelar roll för framtidens val av bostad.

  • Sex av tio svenskar vill bo i en bostad med lägre klimatpåverkan. Men för att fler ska välja miljöcertifierade bostäder krävs incitament. Enligt rapporten skulle 63 procent lockas av lägre avgifter och 50 procent av bättre bolånevillkor.
  • Sju av tio kan tänka sig att betala extra för solceller.
  • Hälften skulle sälja bilen om det finns bilpool i anslutning till bostaden.

I rapporten ställs även frågor till kommunpolitiker i 20 av landets största kommuner. Politiken spelar roll för vad och var det byggs. 80 procent av politikerna svarar att de vill se mer återbrukade material och 90 procent tycker det är viktigt med hållbara material i projekten.

Hälften av kommunpolitikerna kan tänka sig lägre markpriser vid försäljning av mark, om byggaktören bygger med lägre klimatpåverkan. Boverket uppskattar att Sverige behöver 67 300 nya bostäder per år fram till 2030.

Läs mer