De medelstora bolagen skruvar upp sitt hållbarhetsarbete. Möjlighet att göra fler affärer viktig drivkraft.
Grant Thorntons undersökning, International Business Report (IBR), som genomförs ett par gånger om året, belyser utmaningarna för medelstora företag att leva upp till kraven. I dagsläget finns närmare 2 800 ESG-lagar i 80 länder världen över. Det innebär ökad komplexitet. Bara att säkerställa regelefterlevnad av CSRD är en stor investering för bolag med begränsade resurser.
Undersökningen identifierar fyra huvudutmaningar för hållbarhetsarbetet:
1. Brist på personal och tid (53 %)
2. Den snabba förändringstakten av hållbarhetskrav (52 %)
3. Behovet av kapitalinvesteringar (49 %)
4. Oklarheter kring krav i olika länder (45 %)
De medelstora bolagen skruvar upp sitt hållbarhetsarbete. Möjlighet att göra fler affärer viktig drivkraft.
Olika branscher ser olika utmaningar. 60 procent av byggföretagen lyfter fram den snabba förändringstakten gällande nya krav som det största hindret.
Globalt har 92 procent av de medelstora företagen genomfört minst ett hållbarhetsinitiativ under de senaste 12 månaderna, och 62 procent har genomfört tre eller fler.
Men det finns fortfarande en lång väg att gå: endast 39 procent av de medelstora företagen världen över har satt upp hållbarhetsmål, vilket är en låg andel jämfört med stora företag.
Situationen skiljer sig åt mellan länder och regioner. Sverige och Norden ligger traditionellt sätt längre fram än majoriteten av länderna globalt.
De tre vanligaste hållbarhetsinitiativen är:
1. Hållbarhetsstrategi (51 %)
2. Utvärdering och datainsamling (47 %)
3. Hållbarhetsrapportering (40 %)
Företagens fokus ligger på att utveckla strategier och samla in data, snarare än att implementera och rapportera hållbarhetsinitiativ. Nästan hälften (48 %) planerar dock att implementera en hållbarhetsstrategi under de kommande 12 månaderna, medan 40 procent planerar att börja rapportera.
Hållbarhetsarbetet har blivit en viktig konkurrensfördel. Företag ser det inte bara som en skyldighet utan också som en möjlighet att stärka varumärket och skapa affärsnytta.
Hållbarhetsredovisningen anges som ett viktigt sätt att minska risker och belysa positiva resultat inom hållbarhetsområdet. Det är också en möjlighet för medelstora företag att etablera trovärdighet på exempelvis klimatområdet om de också ser att minskade utsläpp kan vara en konkurrensfördel i branschen.
När företagen svarar på vad som främst får dem att prioritera hållbarhetsarbetet är det just affärsmöjligheterna som sticker ut, tillsammans med att värna om varumärket.
Om undersökningen
Grant Thorntons International Business Report (IBR) kartlägger åsikter och förväntningar från cirka 14 000 företag på 31 marknader världen över.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.