MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Lego inspirerar till hållbara husdrömmar

Nidum-hus byggt i Höllviken

Cecilia Nebel

Som nyhetsjournalist och moderator med fokus på samhällsbyggnad söker jag efter det som bygger vårt samhälle starkt, idag och i framtiden. Och så drömmer jag precis som Roger om ett samhällsbyggarevent i Globen.

Att skapa ett eget arkitektritat hem, helt anpassat efter naturen och utan att slösa på resurser. Det är visionen bakom Nidum AB, en startup som vill förändra sättet vi bygger och bor på.

Gunilla Rommerskirchen, är arkitekt och har även drivit ett byggbolag. Hon har under hela sitt yrkesverksamma liv funderat på ”Hur kan vi göra det här bättre?”

Hon ville både använda byggmaterial optimalt och minska spill, använda arbetskraften på mest effektiva sätt, och framför allt: bygga arkitektritade hus på ett hållbart sätt som gynnar både natur och människa. Hus där arkitekten är delaktig under hela resan från idé till färdigt hus på plats.

Med de visionerna som utgångspunkt grundade Gunilla Rommerskirchen 2020 bolaget Nidum AB. Idag är tre personer verksamma i bolaget.
– Vi är en start-up och har medvetet legat lite lågt under de senaste årens byggkris, men nu tror vi marknaden kommer igång igen. Vi är ett litet team, men vår ambition är stor.

Gunilla Rommerskirchen, är arkitekt och vd för Nidum AB.

Drömmen om att bo nära naturen har blivit alltmer eftertraktad, säger hon. Nidum erbjuder lösningar för att kunna bygga sitt drömboende var som helst – även där det saknas kommunal infrastruktur. Genom en flexibel byggmetod skapar de skräddarsydda hus som smälter in i sin omgivning, byggda av naturliga och förnybara material.

– Vi vill ge möjlighet att få ett arkitektritat, hållbart boende var man än önskar bo, till ett fast pris och med en jämn och hög kvalitet, förklarar Gunilla Rommerskirchen.

I stället för att bygga på plats skapas husdelarna i en fabrik i torr miljö, där allt optimeras för att minimera spill. De monteras sedan snabbt på den valda platsen, vilket minskar både transport- och byggtid.

Idén om att erbjuda en helt off-grid-lösning, att uppföra hus där det saknas kommunalt vatten och avlopp, föddes efter en förfrågan från boende i Värmdö. Kommunen kunde inte dra ut VA-infrastruktur till vissa områden, vilket gjorde det svårt att få bygglov. Det väckte tanken på att skapa en hållbar boendelösning som inte är beroende av kommunal infrastruktur.

– Det var där vi insåg behovet av en riktigt genomtänkt off-grid-lösning, berättar Rommerskirchen. Vi tog fram ett system där varje hus kan anpassas efter platsens unika förutsättningar, vare sig det gäller vattenförsörjning, avloppslösningar eller energiförsörjning.

Nidum-hus byggt i Höllviken

De natursköna platserna saknar också ofta stora breda vägar för transport. Det innebar att byggelementen behövde vara mindre och få plats på små fordon som kunde ta sig fram på vindlande skogsvägar.

Lösningen blev ett lego-inspirerat system av många små standardiserade byggdelar som går att variera på mängder av sätt, och som kan transporteras med mindre fordon. Produktionen blir förutsägbar, samtidigt som husen behåller sin unika arkitektur och anpassningsmöjlighet. Även spillet har minimerats.

– Vi har designat vårt system så att nästan allt kan användas, och därmed minskar vi både kostnader och miljöpåverkan.

Alla Nidums hus levereras med solceller som standard och är välisolerade för minimal energiförbrukning. Grundprincipen är trästommar och träpanel, grunden är byggd med cellglas som konstruktions- och isoleringslösning.

Vi har designat vårt system så att nästan allt kan användas.

Nidums målgrupp är personer som värdesätter hållbarhet och långsiktig kvalitet framför budgetlösningar. Som vill skapa ett hem som håller i generationer, med minimalt underhåll och låg energiförbrukning. Kvadratmeterpriset för en villa ligger på cirka 30 000 kronor.

– Våra kunder är medvetna om att det billigaste alternativet sällan är det mest hållbara, säger Rommerskirchen. Det är personer som ser sitt hem som en investering – inte bara ekonomiskt, utan också miljömässigt. De föredrar hög kvalitet och smarta lösningar framför slit-och-släng.

Gunilla hade gärna sett
fler kunder inom det offentliga. Byggprincipen med snabb montering på plats och lång hållbarhet, minskat klimatavtryck och låg energiförbrukning borde vara attraktivt även för byggnation av till exempel skolor och vårdhem, resonerar hon. Konkurrens om lägsta pris är än så länge ett hinder på vägen.

– Det är det svåraste med kommuner, att få förståelse för att det billigaste huset att bygga inte är det billigaste i längden, säger hon.

Nidum AB hann uppföra hus i Höllviken innan byggkrisen slog till. Nu väntar dialog med ett nytt byggföretag i Landskrona.
– Jag är en obotlig optimist. Det blir mycket roligare så. Förhoppningsvis kan vårt första hus med det här nya byggbolaget stå klart redan till sommaren.

Läs mer