MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Krönika: “Positiv energigemenskap är framtiden”

Cecilia Nebel

Som nyhetsjournalist och moderator med fokus på samhällsbyggnad söker jag efter det som bygger vårt samhälle starkt, idag och i framtiden. Och så drömmer jag precis som Roger om ett samhällsbyggarevent i Globen.

Hur kunde vi hamna så långt från varandra? Det undrar Cecilia Nebel, redaktör på Byggframtid.se i en krönika.

Blått och rött har gjort upp i USA och en vallgrav har uppstått mellan dessa båda läger. Här hemma visar undersökningar att unga killar och tjejer väljer allt mer olika politiskt – tjejerna drar vänsterut medan killarna högergirar.

Gapet ökar även mellan dem som har och de som inte har: Fred, frihet, demokrati, mänskliga rättigheter, rent vatten, el och en klimatsäker framtid. Utmaningarna kan kännas tröstlösa.
Klyftorna och orättvisorna påverkar oss. Rädsla får oss att sluta oss inåt, den dränerar oss på handlingskraft.

Jag är nyhetsjournalist och har ägnat många år åt att leta efter det som är fel. Efter orättvisorna och misstagen. Det är en viktig uppgift för tredje statsmakten. Men tillslut kände jag en obalans i rapporteringen. Hur kunde jag göra anspråk på att berätta om tillståndet i världen om jag bara lyfte problemen?

Min uppgift borde ju handla lika mycket om att med den journalistiska integriteten intakt beskriva det som är avvikande rätt. Att lyfta fram det som går mot strömmen och som visar att vi kan lösa många av de utmaningar som mänskligheten ställs inför.

Denna insikt gjorde det enkelt att tacka ja till uppdraget att skriva för Byggframtid.se.
Här publicerar vi artiklar och reportage om innovationer som effektiviserar vårt samhällsbygge, om människor som brinner för att lösa hållbarhetsutmaningarna, om nya samarbeten och ny kunskap som ger oss verktyg att agera.

Jonas Birgersson är en av dessa entreprenörer. Han fick oss att tappa hakan och skaka på huvudet av tvivel när han mässade om internets enorma framtidsmöjligheter. Det var för 30 år sedan. Och han hade rätt.

Nu är han på gång igen. Den här gången med att skapa energigemenskaper och rulla ut ett finmaskigt nät av delad energi. Demokratiskt, hållbart och billigt. Det är knappt man tror det är sant den här gången heller.
Men jag hoppas.

För delning och gemenskap bygger vår framtid. Universiteten har förstått värdet av att dela kunskap. Mooc-kurser, dvs massive open online courses rullas ut från några av våra mest ansedda lärosäten. Det är kurser som är öppna och gratis för alla oavsett var du befinner dig i världen.
Open source har blivit en av vår tids viktigaste innovation – min kunskap läggs ihop med din och tillsammans kan vi skapa fantastiska saker.

Det kan vara betydligt enklare än så. Varje gång jag trycker på den lilla knappen ”dela” i sociala medier slås jag av hur enkelt det är att sprida nya idéer och insikter. Det är såklart lika enkelt att dela det som är destruktivt och dåligt. Därför behöver vi göra medvetna val.

Om vi ska laga den här planeten så bör vi ha fokus på det som är avvikande rätt. Och vi behöver dela det med varandra. Birgerssons energigemenskaper handlar inte bara om att dela energi mellan hus – det handlar lika mycket om att dela positiv energi med varandra. Bara så kan vi överbrygga gapet mellan dem som har och de som inte har.

Läs också: Om Jonas Birgerssons satsning på energigemenskaper

Läs mer