MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

“Vi vill föra vidare kunskap om klimatpositivt byggande”

1850-talshuset i Svenstorp ska återställas med lertegel och originalpanelen som sitter under den nuvarande ska plockas fram.

Cecilia Nebel

Som nyhetsjournalist och moderator med fokus på samhällsbyggnad söker jag efter det som bygger vårt samhälle starkt, idag och i framtiden. Och så drömmer jag precis som Roger om ett samhällsbyggarevent i Globen.

Han startade sitt första sågverk 1994. Idag är Daniel Torstensson ”verkställande dräng” i Nybygget Produktion Jönköping. Visionen för familjeföretaget är att bygga nytt och renovera gammalt genom att använda traditionell byggnadsteknik och förnyelsebara byggmaterial.

Nybygget Produktion Jönköping bildades för fem år sedan när Daniel Torstenssons bägge söner visade intresse för att vara med. Daniel som jobbat hela sitt liv inom skog- och träbranschen såg möjligheten att utveckla en verksamhet som tar vara på det gamla, värnar hantverkskunnandet och samtidigt bygger på ett hållbart sätt.

– Vårt mål är att bygga klimatpositivt. Vi har som krav att alla våra byggen ska släppa ut mindre koldioxid än de producerar. Samtidigt är hantverksarkitekturen central för oss. Vi inspireras av byggnadstekniker från 1800-talet, eftersom dessa hus fortfarande står kvar i dag. Vi vill föra vidare kunskap om hur man bygger hållbart och med lång livslängd, säger Daniel Torstensson.

Daniel Torstensson med sonen Alfred, båda jobbar i familjeföretaget Nybygget Produktion Jönköping.

Familjeföretaget arbetar både på uppdrag av privata husägare och företag. De gör nyproduktion och restaurerar befintliga byggnader. Till sin hjälp har de ett nätverk av arkitekter, konstruktörer och entreprenörer inom el, VVS och andra specialområden.

Just nu jobbar de på ett gammalt 1800-talshus i byn Svenstorp, utanför Nässjö. Här ska originalarkitekturen återskapas. Målet är att sedan använda det som ett visningshus för framtidens hållbara byggande.

– Det ska återskapas som det var. Vi kommer till exempel att lägga in isolering av skumglas och kilsågade golv, det blir golvvärme överallt för vi vill inte ha synliga element. Sen gör vi ett platsbyggt kök i trä.

1850-talshuset i Svenstorp ska återställas med lertegel och originalpanelen som sitter under den nuvarande ska plockas fram.

Naturliga och återvunna material ska användas så långt det är möjligt. Trä och linoljefärg är självklara val.

– Vi bygger hus i trä och använder skumglas i grunden. Skumglas är ett cirkulärt material gjort av återvunnet glas, det är kapillärbrytande och har en lång livslängd. Vi använder så få material som möjligt i stommen. Vi vill bygga hus som kan andas och med träet som material får vi ett inomhusklimat som är i världsklass. Vi utesluter plast och kemiska byggprodukter.

Daniel Torstensson berättar att de undviker cellplast och traditionella isoleringsmaterial som stenull och mineralull, och väljer träfiberisolering som är en restprodukt från sågverksindustrin.

– Vi bygger diffusionsöppna konstruktioner som andas och kan hantera fukt. Vi använder linoljefärg och slamfärg istället för moderna, kemikaliebaserade färger.

Grunden fylls med Skumglas/grus som isolering.

Till husgrunden använder Nybygget Produktion återvunnet glas.

– Vi använder två olika grunder: en som består av skumglas och en där vi arbetar med foamglas, en svensk uppfinning som har funnits i 25 år utan några reklamationer. Skumglas och foamglas är helt döda material, vilket betyder att de inte rör sig eller suger upp fukt som cellplast kan göra.

Huset befrias från plast och ersätts med mjuk board (tretex).

Daniel Torstensson är frustrerad över att inte fler inom byggbranschen ser möjligheter att jobba mer traditionellt och mer hållbart.

– Det kliar på insidan av skinnet – varför är det inte fler som vill bygga så här? Materialet finns, kunskapen finns, det är godkänt och brandcertifierat, säger han och fortsätter:

– Någon annan får betala om vi inte gör förändringen. Alla byggmaterial släpper ifrån sig små partiklar. Trettio procent av befolkningen har allergier, var femte har problem med andning och torra ögon, och det får man av för täta hus. I täta hus kan det bli torr luft som irriterar slemhinnor och luftrör.  Byggmaterial släpper ifrån sig emissioner – därför är det viktigt att använda naturliga sådana. Det är grunden till att vi vill backa bandet och bygga med material som är cirkulära.

En förklaring till att förändringen går långsamt tror han ligger i utbildningen. Byggprogrammen på gymnasiet tar knappt upp traditionella hantverksmetoder. Det har han själv blivit varse under sonens byggprogramutbildning.

– Vi skulle vilja se en förändring där man börjar undervisa mer om alternativa byggmetoder och material. Att man inte ens får lära sig om diffusionsöppna stommar, att man kan bygga på andra sätt, att det finns material som är bättre och mer hållbara…

Det gamla 1850-talshuset ska göras fint igen. Byggbolaget som tagit sig an det värnar hantverk och hållbara material.

Daniel Torstensson vill se mer samarbete mellan arkitekter, konstruktörer och byggbolagen. Han tycker att modern arkitektur ofta står i strid med det som håller i längden.

– Ta bara en sådan sak som takutsprång för att skydda fönstren från vatten, det hade man på 1800-talet. Idag ska det vara slimmat och stora fönsterpartier – det strider ju helt emot principen att få bort vatten från huset. Eller att bygga in hängrännorna, det är inte särskilt hållbart att bygga så, säger han.

Vad gör ni för att inspirera fler att bygga hållbart?

– Vi kommunicerar det vi håller på med, men framför allt praktiserar vi det som är hållbart. Sluta åk på konferenser – gör en praktisk förändring! Det är mycket snack och lite verkstad. Vi vill visa att det går och alla som vill får komma ut och se hur vi gör, vi är jätteöppna för det.

Vill du följa byggprocessen kring det gamla 1850-talshuset?  Nybygget Produktion Jönköping finns på Instagram.

Huset som ligger nitt i Ödestugu kyrkby byggdes 1850 till byns åldringar. Under perioder kunde det vara 18 personer folkbokförda här. Senare har huset haft många ägare. 2022 köpte Nybygget Produktion Jönköping huset och en räddningsaktion startade – huset var i stort behov av upprustning. Vi har återanvänt material och köpt begagnat så gott det går. Vi har också inrett med second hand fynd.

Läs mer