MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Han köper det ingen annan vill ha – skapar levande samhällen

Wenngarn slott är kronjuvelen i området Wenngarn som Sisyfos Group fick i uppgift att restaurera och utveckla i samverkan med kommun och boende.

Cecilia Nebel

Som nyhetsjournalist och moderator med fokus på samhällsbyggnad söker jag efter det som bygger vårt samhälle starkt, idag och i framtiden. Och så drömmer jag precis som Roger om ett samhällsbyggarevent i Globen.

Olle Larsson, grundare och vd för Sisyfosgruppen, är entreprenören som tror på det som andra har gett upp hoppet om. För honom handlar byggande inte bara om hus – utan om sammanhang, identitet och ansvar.

Det började redan på 1990-talet när Olle, som egentligen är ekonom med bakgrund inom handel och logistik, var kund i ett byggprojekt. Han reagerade på ineffektiviteten.
– Jag saknade flyt i logistiken. Det var det gamla skråtänkandet – åtta yrkesgrupper för att bygga ett badrum på två kvadrat. Om plattsättaren var sjuk så stod allt still.

Efter en diskussion på taklagsfest med byggänget knackade byggarna på dörren nästa dag och sa:
– Du lovade starta bolag igår!

Och så blev det. 1991 grundades byggföretaget BLT projektering, som senare övergick i Sisyfosgruppen – ett fastighetsutvecklingsbolag som förädlar bortglömda platser med fokus på historia, gemenskap och hållbar samhällsutveckling.

Olle Larsson, vd Sisyfos Group

Allt började med vindsombyggnader i Stockholm. Mellan åren 1994 och 2019 byggde de om 250 vindar – senare inriktade de sig också på konvertering av kyrkor och äldre fastigheter till bostäder.

Året 2012 köpte bolaget inte bara en fastighet utan ett helt samhälle: Wenngarn – ett historiskt område cirka tre kilometer utanför Sigtuna i Stockholms län. Området är mest känt för Wenngarns slott, med anor från 1000-talet , som omvandlades till ett ståtligt barockslott av Magnus Gabriel De la Gardie.

1916 byggdes här en stor alkoholistanstalt för att tvångsomhändertagna män som tagit till flaskan. Levi Petrus-stiftelsen tog över alltihop på 50-talet och vården övergick till att innesluta även familjer, samtidigt byggdes fler hus.

Vid Wenngarns slottsområde fanns 2013 ett 70-tal byggnader som alla hade förlorat sin forna glans.  Underhållet var eftersatt, och på området frodades kriminalitet. Sisyfosgruppens uppgift blev att vända den nedåtgående spiralen och blåsa liv i ett historiskt kulturarv – genom att rusta upp slottet, skapa bostäder och ett levande bysamhälle.

– Det här innebar helt andra utmaningar för oss. När man köper ett helt samhälle måste man också erbjuda ett livserbjudande – förskola, service, hälsa och grönområden, säger Olle Larsson.

Wenngarn slott är kronjuvelen i området Wenngarn som Sisyfos Group fick i uppgift att restaurera och utveckla i samverkan med kommun och boende.

Det blev början på en affärsmodell där högriskprojekt blev en nisch. ”Svårt är roligt, enkelt är tråkigt” – är företagets slogan. I arbetet med att utveckla Wenngarn bjöds alla in till framtidsdialog, även de boende.

– Vi köper sånt ingen annan vill ha. Det är ofta billigt, och det blir lättare att få med sig kommunen, länsstyrelsen och andra aktörer. När alla tycker att något är kört – då drar folk åt samma håll, säger Olle Larsson,

Men Sisyfosgruppen nöjer sig inte med att bygga – de vill skapa berättelser. De lägger stort värde vid historien som präglat platsen. För att bättre förstå och skapa nytt utifrån det kulturella arvet anlitar de historiker som kan formulera och förmedla områdets historia.

– Vi äger inte fastigheter – vi förvaltar dem under en tid och för dem vidare. Det handlar om att bevara, berätta och skapa historia, säger Olle Larsson.

Identiteten är också en viktig hörnsten när det kommer till försäljning av projekten.
– Människor vill vara en del av något större.

Idag bor knappt 400 personer i den moderna byn Wenngarn. Slottet har återfått sin forna glans och används för hotell, konferenser, evenemang, utställningar och som en kulturell mötesplats i bysamhället.

När alla tycker att något är kört – då drar folk åt samma håll.

Ett annat högriskprojekt var Dragon Gate i Älvkarleby – det stora kinesiska kulturcentret längs E4:an. 2018 köpte Sisyfosgruppen hela anläggningen efter att det hade stått tomt och ofärdigt i många år. Planen var att utveckla det till en levande plats med hotell, coworking, kulturverksamhet och olika events, under namnet “Dragon Gate – The Unknown City”.

Men projektet stötte på utmaningar:
– Stora kostnader för ombyggnation och anpassning.
– Svårt att locka tillräckligt med verksamheter och publik.
– Pandemin fördröjde utvecklingen.

Till skillnad från bolagets andra projekt handlade detta nästan helt om Kina, där Sisyfosgruppen hade ett stort kontaktnät och starka relationer. Men redan innan pandemin började relationerna med Kina försämras, bland annat på grund av geopolitiska spänningar och symboliska frågor.

– I den förändrade värld vi lever i idag är kulturella samarbetsprojekt mellan Sverige och Kina i princip omöjliga, säger Olle Larsson.

När Sisyfos gick in i projektet var Kina ett av de mest attraktiva länderna för svenska studenter att studera i – 50 procent angav att de skulle välja just Kina. Men vinden har vänt.
– Till slut var det tydligt att detta låg utanför Sisyfosgruppens kärnverksamhet.

2024 bestämde de sig för att sälja till Arosslättens Fastigheter som planerar att utveckla området med tankstationer, elbilsladdning, handel och restauranger. Priset bestämdes till 40 miljoner, men vad det slutligen landade på har inte offentliggjorts.

Dragon Gate – ett projekt med många utmaningar.

På frågan om det går att räkna hem de stora investeringarna och de långsiktigt utmanande projekten svarar Olle Larsson att man måste tänka som en kommun.
– Vissa saker tjänar du inga pengar på – en park, till exempel. Men om du bygger en park för 19 miljoner så kanske du kan sälja bostäder för 700 miljoner bredvid, just för att det finns en park.

En annan käpphäst för Olle Larsson är det kollektiva tänkandet – att dela på resurser och ta gemensamt ansvar för vår vardag.
– När vi i ett kvarter delar på en gräsklippare, uppstår ibland konflikter: någon vill ha en rengjord klippare, en annan är mer slarvig. Men den viktiga frågan är: varför ska varje hushåll ens ha en egen gräsklippare, säger han och fortsätter:
– Det finns ett värde, både ekonomiskt och socialt, i att dela. Genom att samarbeta kring resurser minskar vi inte bara kostnader och miljöpåverkan – vi bygger också relationer och stärker gemenskapen.

Det kollektiva tänkandet känns igen ifrån bysamhället – där man hjälps åt och delar det man har.
– Den modellen är fortfarande, enligt mig, en av de mest hållbara stadsformer vi haft – både ur ett miljömässigt och ett socialt perspektiv.

Han ser allt som en resurs: människor, byggnader, prylar – allt har ett värde om man använder det smart.
– Som resursekonom ser jag det så: ju mer vi kan samutnyttja, desto bättre. Visst krävs en viss befolkning för att driva en restaurang eller starta en gemensam verkstad, men det krävs också något mer – ett gemensamt ansvar. Ett kollektivt tänk.

– Tänk bara på den lokala ICA-butiken i ett mindre samhälle. Om alla börjar handla i stormarknaden i grannorten, försvinner den lilla butiken. Precis så fungerar det – både på individnivå och i större samhällsbyggen.

Bysamhället är fortfarande, enligt mig, en av de mest hållbara stadsformer vi haft.

Det kollektiva tänkandet återkommer i flera projekt, till exempel en skola i Knivsta där Sisyfos försökte bygga en samhällsbyggnad som kunde nyttjas dygnet runt, inte bara de timmar som undervisning pågick i lokalerna. Att ha en slöjdsal som står oanvänd det mesta av tiden var rent slöseri, ansåg Olle.

Men ett mer effektivt nyttjande mötte motstånd från både operatörer och regelverk. Regelverken är, enligt Olle Larsson, det största hindret för hållbart byggande.
– PBL är inte skrivet för att utveckla samhället. Det är skrivet för att skydda det. Men det hindrar oss från att bygga billigare, flexiblare och mer hållbart.

Han exemplifierar med ett försök att bygga små lägenheter på 12 kvadratmeter för ungdomar och äldre.
– Men i Sverige får du inte bygga mindre än 30 kvadrat. Då bygger vi hotellägenheter istället, för där är reglerna helt annorlunda.

Stelbenthet i regelverket lade också hinder för ett annat nytänk, kring kylanläggning i en skola som Sisyfosgruppen skulle bygga om.
– Jag ville inte ha in AC i skolan – det går åt mycket energi och skolan är ändå stängd på sommaren. Men enligt reglerna måste man kunna garantera en viss temperatur. Vi hittade ett hållbart system med termitventilation – men det var extremt svårt att få igenom.

Termitventilation är ett passivt ventilationssystem inspirerat av termitstackar i naturen. Termiter bygger sina bon så att luft kan cirkulera naturligt, vilket håller en jämn temperatur och god luftkvalitet – trots extrem hetta utanför.

Olle Larsson tycker att lagstiftningen måste bli mer flexibel för att branschen ska kunna ta nästa steg.
– Vi måste kunna testa nya lösningar. I dag hindras hållbart byggande av gamla regler.

Det behövs också en ny syn på bostäder, menar han. Att det är 25 procent dyrare att bygga bostäder än kontor tycker han är helt orimligt.

Så vad ser Olle som viktigast framöver?
– Jag tror på bysamhället. Femminutersstaden. Att bygga samhällen i samhällen – inte för tätt, inte för högt. Och så måste vi tänka mer långsiktigt. Om vi bygger en förskola och födseltalen sjunker – vad gör vi med byggnaden då?

Namnet Sisyfos, då? Vem vågar ge sitt bolag ett sådant namn?
Sisyfos var ju en figur i den grekiska mytologin, känd för sitt eviga och hopplösa straff: att rulla upp ett stort stenblock för en kulle – bara för att se det rulla ner igen, om och om igen.

Olle skrattar när han får frågan. Det är inte första gången.
– Historien om Sisyfos är egentligen inte att han straffas – utan att han bestämmer sig för att gilla sitt öde. Då blir det en belöning. Det handlar om att gilla läget och kämpa på tills man kommer fram. Vi ger aldrig upp – då kan man inte misslyckas!

Fakta Sisyfos Group

Grundare och ägare: Olle Larsson
Verksamhet: Fastighetsutveckling och förvaltning​
Grundades: år 2011 av Olle Larsson, har sina rötter i byggföretaget BLT Projektering, som han startade redan 1991.

Projekt:

2013 – Wenngarn
Förvandling av Wenngarns slott och område till ett modernt bysamhälle med bostäder, service och gemenskap.

2014 – Botell Volta
Omvandling av gamla dammsugarfabriken Volta till ett “Botell” – där man köper hotellrum och hyr ut vid behov.

2015 – Villa Björkudden
Historisk skärgårdsvilla från 1897 återställs och får nytt liv som en av skärgårdens mest intressanta fastigheter.

2016 – Walloxen, Knivsta
Tidigare Margarethahemmet blir en ny stadsdel där skolan är navet och delningsekonomi står i centrum.

2018 – Dragon Gate
Förvärv av det övergivna kinesiska kulturcentret längs E4:an – utvecklingsplaner stoppades delvis av pandemin.

2019 – Filadelfiakyrkan, Stockholm
Ny gestaltning gör kyrkan till en flexibel plats för både gudstjänster och stora evenemang.

2020 – Kaggeholm slott
Ett historiskt slott i Mälardalen blir nästa utvecklingsprojekt – med kultur, utbildning och boende i sikte.

2021 – Solbacka internatskola
Tidigare skola i Sörmland förvandlas till en aktivitetsrik plats med boende, naturupplevelser och gemensamhetsytor.

Läs mer