Cecilia Eneberg, arbetschef på Veidekke Bygg Syd.
Efter tips från förra veckans Framtidsbyggare Ulrika Hallengren, vd på Wihlborgs, sökte vi upp Cecilia Eneberg på Veidekke.
Ulrika: ”Cecilia är en klok person som verkligen har förstått värdet av samarbete. Hur löser vi våra utmaningar gemensamt?”
Inför intervjun surfar jag in på Veidekkes hemsida och möts av budskapet: “Vi bygger först laget, därefter bostäder, tunnlar, kontor och mycket mer…”.
Här verkar finnas något. Ett bolag som premierar laget och samarbetet. Hur går det till? Och varför är det viktigt?
Cecilia Eneberg har jobbat länge i branschen. På Veidekke har hon varit i 22 år och haft flera av de roller man kan ha på ett byggbolag; platschef, entreprenadingenjör och projektchef. Som arbetschef jobbar hon mer övergripande med ansvar för kommersiella fastigheter i region syd.
Cecilia Eneberg, arbetschef på Veidekke Bygg Syd.
Byggintresset grundades tidigt med en far som jobbade med byggledning och besiktning. När det var dags att välja utbildning föll valet på byggingenjör istället för civilingenjör, just för att hon ville jobba i verkligheten, nära produktionen.
– Det kan jag till viss del sakna idag, säger hon och tittar ner på Veidekkes/Wihlborgs bygge ”Posthornet” som pågår precis under hennes kontor och som är den sista etappen i många års utbyggnad av kontorsfastigheter i den nordvästliga delen av Lund.
– De har många ögon på sig, säger hon och skrattar.
Innanför entrén på det norska byggbolagets kontor i Lund möts vi av Veidekkes ledord: ”Profesjonell, Redelig, Entusiastisk och Grensesprengende” står det med stora bokstäver.
Cecilia säger att orden har betydelse. Just företagskulturen och värderingarna är det som har fått henne att stanna så länge på företaget, tror hon.
– Och att få skapa något konkret, lösa problem ihop med andra.
Space, ett trippelcertifierat kontorshus som ställt höga krav på både materialval och energilösningar.
Senaste åren har det dock varit tufft. För Veidekke, liksom för många andra byggbolag. Det lyft man trodde skulle komma i början av året har bromsats in av all turbulens.
– På bostadsmarknaden händer det väldigt lite just nu, säger Cecilia Eneberg.
Vi har tyvärr haft personal som tvingats lämna oss de senaste åren och nu handlar det om att ännu mer än tidigare rusta teamen för framtiden.
– Just nu är vi i en orolig tid, och då blir teamet ännu viktigare. Vi får stödja varandra och vara redo när marknaden vänder. Vi försöker säkra att vi behåller kompetens så att vi är starka när pendeln svänger. Övervintra helt enkelt.
Den oro som finns bland personalen har Veidekke försökt bemöta med transparens och information. Även när det inte finns så mycket att säga.
– Även om man inte vet allt är det viktigt att vara öppen, att lugna och informera, säger Cecilia Eneberg.
Just nu är vi i en orolig tid, och då blir teamet ännu viktigare.
Space, på Brunnshög i Lund, belönades med priset Årets NollCO2-projekt på Sweden Green Building Awards 2023.
Hon drivs av att få människor att samarbeta och att hitta lösningar på kundernas problem och önskemål. Att bygga team där tillit och förtroende är grundbulten.
– Vi har de medarbetare vi har, och vi måste jobba med att utveckla dem och få dem att växa tillsammans. Vi fokuserar på att skapa en miljö där folk trivs och växer.
Teamen är större än den interna organisationen. Samverkan med kunder och leverantörer är avgörande för att kunna leverera projekt med hög kvalitet.
– Vi måste förstå kundens behov och till och med deras kunders behov. Det handlar inte bara om att få ihop siffrorna – vi ska leverera något som faktiskt fungerar för alla parter.
Förtroende och öppenhet är nyckeln, säger Cecilia Eneberg.
– Och att alla har projektets bästa för ögonen. För det krävs att man samarbetar och samverkar och har ett förtroende för varandra genom hela processen.
Bygg- och anläggningsbranschen står för cirka 40 % av världens koldioxidutsläpp, och Veidekke har satt som mål att vara klimatneutrala 2045. Cecilia är tydlig med att det inte är något de kan göra ensamma:
– Vi är en del av problemet, men vi vill också vara en del av lösningen. Vi kan inte bara minska våra egna utsläpp, vi måste hjälpa våra kunder att göra detsamma. Det är därför samverkan är så viktig.
Space har byggts med en hybridstomme i trä, klimatförbättrad betong och återvunnet stål.
Ett exempel är projektet Space i Lund, ett trippelcertifierat kontorshus som ställt höga krav på både materialval och energilösningar. Projektet har krävt innovativa lösningar och en stor dos flexibilitet. Byggnaden belönades med priset Årets NollCO2-projekt på Sweden Green Building Awards 2023.
Efter start, paus, och omstart så står huset äntligen där. Men det har krävt mycket av många och samarbetet med Wihlborgs har varit en grundbult för att huset skulle bli den innovativa byggnad det har blivit, säger Cecilia Eneberg.
– Det var en utmaning för oss, ja det var ett svårt projekt helt enkelt. Nu när man åker förbi och ser det känner man sig stolt!
Space, som omfattar 7 400 kvadratmeter fördelat på fem våningar, rymmer både kontor och laboratorieutrymmen. Trippelcertifieringen omfattarNollCO2-certifiering, Miljöbyggnad Guld och WELL-certifiering. Det är den första byggnaden med laboratorieverksamhet att certifieras enligt NollCO2, vilket betyder nettonoll klimatpåverkan över hela livscykeln.
Miljöbyggnad Guld garanterar höga krav på energieffektivitet och materialval, medan WELL-certifieringen fokuserar på hälsa och välbefinnande genom god luftkvalitet, ljusinsläpp och akustik. Space har byggts med en hybridstomme i trä, klimatförbättrad betong och återvunnet stål. Fasaden som består av ett utanpåliggande träraster skyddat av glas, bidrar till energieffektivitet och en behaglig inomhusmiljö.
– Att utmana oss, och våga vrida och vända på alla parametrar för att få det så bra som möjligt är viktigt ur hållbarhetssynpunkt, dessutom lärde vi oss nytt inför nästa projekt. När vi ställs inför likande utmaningar längre fram kan vi säga att, ”men vänta, det här har vi gjort innan” eller ”så här kan man också göra”.
Det var en utmaning för oss, ja det var ett svårt projekt helt enkelt.
Cecilia Eneberg, arbetschef på Veidekke Bygg Syd
Lagarbete och tillit gör också att man vågar utmana varandra mer, tror Cecilia.
– Det kan kanske få oss att ibland utmana våra kunder och föreslå lösningar, att vi till exempel skulle kunna ta det här projektet till guldnivå istället för silver när det gäller hållbarhetscertifiering.
Att bygga lag är även en nyckel till innovation, säger Cecilia Eneberg. Genom att involvera hela teamet kan nya idéer komma fram:
– Vi jobbar mycket med involvering och öppenhet. Om någon har en bra idé ska den kunna föras fram och testas. Vi vill skapa en kultur där folk vågar föreslå förbättringar och utmana gamla sätt att arbeta på, säger hon.
Som framtidsbyggare ser Cecilia vikten av att skapa projekt som inte bara fungerar idag, utan även är hållbara på lång sikt. Hon betonar att det inte handlar om kortsiktiga vinster:
– Vi vill inte bara slutföra ett projekt och gå vidare till nästa. Vi vill bygga långsiktiga relationer med våra kunder och leverera projekt som de faktiskt är nöjda med. Och vi vill att de kommer tillbaka.
För att lyckas med det krävs en kombination av kompetens, samverkan och ett genuint engagemang för hållbarhet.
– Vi tror att allt kan göras lite bättre. Och vi vill vara de som driver den förändringen framåt.
Tre tips från Cecilia Eneberg för att bygga ett starkt team
Betonggalan 2025 äger rum den 13 november på Grand Hôtel i Stockholm. Nu öppnar vi för förslag till priser i alla kategorier. Känner du någon? Eller varför inte föreslå dig själv!?
Det svenska företaget Cemvision fortsätter att knyta kontakter. Cemvisions cement bygger på en cirkulär produktionsprocess där restmaterial från andra industrier ersätter cement. Senast ut att göra ett samarbete är Skanska.
Vilka klimatåtgärder gör mest nytta – och vem bestämmer? Ett nytt digitalt verktyg ska hjälpa kommuner att få bättre koll på sina utsläpp och fatta smartare beslut.