MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

”En grupp med större mångfald fungerar bättre”

Byggjobbare på Skanska, Traineeprogram för kvinnor.

Cecilia Nebel

Som nyhetsjournalist och moderator med fokus på samhällsbyggnad söker jag efter det som bygger vårt samhälle starkt, idag och i framtiden. Och så drömmer jag precis som Roger om ett samhällsbyggarevent i Globen.

Byggbranschen har länge varit mansdominerad, med endast drygt 2 procent kvinnor bland yrkesarbetarna. Lärlingsprogram för kvinnor ska ändra på detta.

Skanska är ett av flera byggbolag som arbetar för att förändra den ojämna könsfördelningen. Genom att aktivt rekrytera kvinnor till sitt lärlingsprogram vill de skapa en mer inkluderande arbetsmiljö och säkerställa branschens framtida kompetensförsörjning.

Just nu är programmet med två olika inriktningar öppet för nya sökanden. Skanska söker kvinnor som vill bli väg- och anläggningsarbetare eller snickare/träarbetare.

Intresset har varit stort sedan starten.
– Vi har aldrig haft problem att hitta sökande, berättar Johan Lundström, programansvarig för lärlingsprogrammet. De första åren hade vi upp till 800 ansökningar på 12 platser. I år har vi 21 platser där verksamheter har anmält sig som villiga att ta emot en lärling.

Byggjobbare på Skanska, Traineeprogram för kvinnor.

Idag utgör kvinnor 34 procent av tjänstemännen på Skanska, endast 4 procent av yrkesarbetarna är kvinnor.
– Branschsnittet ligger på drygt 2 procent, så vi ser att vi är på rätt väg, men vi har en lång resa kvar, säger Monica Westerberg, ansvarig för kultur, mångfald och inkludering på Skanska Sverige.

Att få in fler kvinnor i byggbranschen har visat sig ha flera positiva effekter.
– Det bidrar till en bättre arbetsmiljö, ökad trivsel och nya perspektiv. Mångfald har en tydlig effekt. De flesta företag som ökar sin mångfald ser över tid positiva resultat, säger Monica.

Johan håller med:
– Erfarenheten visar att en grupp med större mångfald fungerar bättre, att lärandet ökar och att arbetsklimatet blir mer öppet.

En av de största utmaningarna är att få fler kvinnor att välja byggbranschen redan från början.
– Det finns strukturella skillnader och fördomar redan i skolan. Gymnasievalen spelar stor roll, tjejer tenderar att välja vård, medan killar väljer bygg. Det börjar förändras, men det tar tid eftersom det är djupt rotat, förklarar Monica.

Johan har pratat med många unga kvinnor som tidigt funderat på att arbeta inom bygg.

– Många säger att de övervägde det redan vid gymnasievalet, men ändå valde något annat.

Det finns strukturella skillnader och fördomar redan i skolan

Johan Lundström Skanska

För Skanska har satsningen på Traineeprogram för kvinnor också varit en lärprocess. Till en början hade de svårt att behålla alla kvinnor efter avslutad utbildning.

– Vi har också gjort en förändringsresa som företag. Vi har utvecklat vårt upplägg kring hur vi förbereder projekten, utbildar handledare och skapar bättre förutsättningar för att lyckas och stanna kvar i branschen, säger Monica.

Att till exempel inte vara ensam kvinna på en arbetsplats kan vara en framgångsfaktor. Igenkänning och förebilder är viktigt.

Att börja i byggbranschen är också en stor omställning för någon utan tidigare erfarenhet.
– Man kan hamna på en byggarbetsplats djupt nere i en tunnel eller högt upp på 20:e våningen – det måste upplevas för att man ska förstå hur det är, säger Johan.

Han hade vissa farhågor när lärlingsprogrammet drogs igång för sju år sedan, men det har gått bättre än han trodde.
– De fördomar som finns om byggbranschen är att det finns en machokultur. Vilket idag inte stämmer. Branschen har gjort en resa på många olika plan de senaste 20 åren, vad gäller machokultur och säkerhet

Just nu är det många storföretag i USA som monterar ner sitt mångfaldsarbete. Skanska som också är verksamma i USA, är tydliga med att inkludering och mångfald är fortsatt viktigt och djupt rotat i företagens värderingar.
–  Mångfald och inkludering är extremt viktigt för att vi ska kunna få ut så mycket som möjligt från den kompetens vi har. Vi behöver också vara mer innovativa och det kan vi inte vara om alla är likadana, säger Monica.

Monica Westerberg, Skanska

Skanska ser ett stort behov av arbetskraft i framtiden, särskilt inom infrastrukturprojekt, men även inom alla sektorer. Både kvinnor och män behövs. Ibland väcker lärlingsprogrammet för kvinnor reaktioner som ”varför är det bara för kvinnor?”
Skanska tar även in manliga lärlingar löpande, men har identifierat behovet av särskilt program för kvinnor, då det är fler som vågar ta steget att söka om man vet att man inte kommer att vara den enda kvinnan i gruppen.

– Oavsett om konjunkturen går upp eller ner måste vi hålla fast vid en långsiktig strategi. Om vi arbetar konsekvent över tid kommer det att göra skillnad, istället för att göra enstaka insatser, säger Monica Westerberg.

FAKTA:
Kvinnor inom byggindustrin
Andelen kvinnor i byggindustrin totalt har ökat från 8,1 procent år 2010 till 10,1 procent år 2020. Skillnaden är dock stor mellan olika yrkesområden. Den lägsta andelen år 2020 fanns inom hantverksyrkena där enbart 2,3 procent var kvinnor.
Källa: Rapport från Byggföretagen – ”Mångfald & jämställdhet. Åtta byggföretag om att arbeta med mångfald och jämställdhet”

Om Skanskas Lärlingsprogram för kvinnor:
Tvådelad lärlingstid med både praktisk erfarenhet och teoretiska studier.
Introduktion i två veckor följt av handledning av en erfaren kollega.
Parallella teoristudier utanför arbetstid.
Möjlighet att utvecklas i ett praktiskt yrke utan tidigare branscherfarenhet.

Det här får du:
Betald yrkesutbildning
Lön från dag ett
Yrkesbevis efter drygt fyra år

Läs mer