MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Cirkularitet lönar sig – nu gäller det att skala upp

Många fastighets- och byggbolag ställer om till mer cirkularitet. Akademiska hus är ett exempel. Foto: Akademiska hus.

Cecilia Nebel

Som nyhetsjournalist och moderator med fokus på samhällsbyggnad söker jag efter det som bygger vårt samhälle starkt, idag och i framtiden. Och så drömmer jag precis som Roger om ett samhällsbyggarevent i Globen.

Ny rapport visar hur cirkulära affärsmodeller kan driva både tillväxt och klimatnytta – om de integreras rätt.

Att ställa om till cirkulära lösningar är inte bara ett sätt att minska klimatpåverkan – det är också en affärsstrategi som kan generera ökad omsättning, lägre materialkostnader och minskade affärsrisker. Det visar Boston Consulting Groups nya rapport Scaling Circularity into Profitable Business, som uppmanar företag att gå från projekt till strategi.

– Det finns en enorm potential i cirkulära affärsmodeller. Men för att lyckas måste företagen gå från punktinsatser till helhetslösningar som integrerar cirkularitet i hela affären, säger Nanna Gelebo, Managing Director och Partner på Boston Consulting Group.

Nanna Gelebo, Managing Director and Partner, Boston Consulting Group

Cirkularitet har länge betraktats som ett hållbarhetsprojekt – något som pågår vid sidan av kärnverksamheten. Men det synsättet håller inte längre, enligt rapporten. Genom att bygga in återbruk, delning, återvinning och förlängt produktsliv i affärsmodellen kan företag inom såväl industri som bygg, detaljhandel och fastigheter skapa tydligt affärsvärde.

Företag som implementerat cirkulära erbjudanden rapporterar i genomsnitt 15–20 % högre omsättning, samtidigt som de minskar sina materialkostnader med 10–15 %. Inte minst ger den cirkulära modellen ett starkare skydd mot leveranskedjeproblem och ökade regulatoriska krav – något som blivit tydligt i skuggan av globala kriser.

Men det kräver mer än goda intentioner. Rapporten lyfter tre avgörande hinder som bromsar utvecklingen: lågt konsumentengagemang, operationell komplexitet och att cirkularitet ofta hanteras som isolerade initiativ.

Företag som implementerat cirkulära erbjudanden rapporterar i genomsnitt 15–20 % högre omsättning.

För bygg- och fastighetssektorn, där resursanvändning, avfall och koldioxidutsläpp är stora utmaningar, finns stor potential att ta täten i omställningen. Återbruk av byggmaterial, modulära lösningar, delade utrymmen och digital spårbarhet kan skapa både kostnadsbesparingar och klimatreduktion. Men det kräver att cirkularitet integreras i hela värdekedjan – från design till rivning och drift.

Att designa för demontering och materialåtervinning, att se avfall som en framtida resurs och att bygga system för återförsäljning och spårbarhet är exempel på strategier med potential. Tekniker som digitala tvillingar, AI och logistiklösningar kommer spela en nyckelroll.

– Den cirkulära ekonomin är inte längre ett framtidsscenario. Den är här – och kan bli en konkurrensfördel för de som vågar satsa brett och långsiktigt, säger Jonas Kjellberg, grundare och styrelseordförande för möbelföretaget Nornnorm.
– Under perioder då konsumenter har mindre pengar att röra sig med blir billigare alternativ allt mer attraktiva. Och när dessa alternativ dessutom är cirkulära och hållbara gynnar det alla.

Fem lärdomar från rapporten:

  • Tänk cirkulärt från start – redan i design- och upphandlingsfasen måste återbruk och förlängt värde vara med.
  • Integrera, inte isolera – cirkularitet ska vara en del av affärsstrategin, inte ett sidoprojekt.
  • Mät effekten – sätt finansiella och klimatmässiga KPI:er för att följa upp arbetet.
  • Använd digitalisering – digitala tvillingar, materialbanker och logistikplattformar är verktyg för skalning.
  • Skapa nya kundvärden – cirkulära erbjudanden kan öka lojalitet och differentiera varumärket.

Rapporten “Scaling Circularity into Profitable Business” är framtagen av Boston Consulting Group (BCG) i maj 2025. Den bygger på data från över 75 företag samt en konsumentundersökning i Europa och USA med mer än 3 000 svarande.

Läs mer