MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Återvunna mattfibrer minskar sprickbildning i betong

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Forskning visar att återvunna fibrer från gamla mattor kan ha en positiv effekt på betongens hållbarhet. Genom att integrera dessa fibrer i betongen skapas ett mikroarmeringssystem som både motverkar sprickbildning och ökar betongens draghållfasthet. Detta gör tekniken särskilt intressant för användning i infrastruktur och byggnader som utsätts för stora påfrestningar.

En studie från RMIT University i Australien demonstrerar de konkreta fördelarna med metoden. Forskare vid universitetet fann att betong förstärkt med återvunna mattfibrer uppvisade upp till 40 procent högre draghållfasthet och minskade tidiga krympsprickor med hela 30 procent, enligt TechXplore.

Denna förbättring är betydande då det innebär att betongens livslängd kan förlängas, samtidigt som underhålls- och reparationsbehov minskar.
Tekniken innebär också miljömässiga vinster.

Genom att återanvända fibrer från textilavfall som annars skulle hamna på deponi, kan byggsektorn reducera sitt klimatavtryck och bidra till en mer cirkulär ekonomi, skriver Mirage News. Denna typ av återvinning minskar dessutom behovet av traditionella armeringsmaterial, vilket kan leda till lägre kostnader för byggprojekt.

Användningen av syntetiska avfallsfibrer, såsom mattor, förbättrar också betongens mekaniska egenskaper. Genom att motverka dragspänningar i betongen hindras sprickor från att utvecklas och spridas, vilket gör konstruktionen mer motståndskraftig och säker, enligt forskare publicerade i en artikel i Springer Link.

Läs mer