I slutet av augusti hände en otäck olycka på ett bygge i Stockholm. En arbetare skulle bila i en betongplatta för att kontrollera hur mycket armering det var i den. Enligt beställaren skulle den 6 kvadratmeter stora plattan vara full med grov armering, vilket skulle visa sig inte stämma. När arbetaren började bila rasade två kvadratmeter av plattan ner till våningen under.
Arbetaren tappade balansen och föll ner på rasmassorna, ett fall som turligt nog blev bara cirka 1,3 meter. Det visade sig att det fanns ingen armering i plattan. Mannen kom undan med hyfsat lindriga skador. Man undrar ju hur många fler gjutningar som gjorts utan armering, väldigt otäck tanke.
Fuskbyggen och undermåliga byggen är det ju annars ingen direkt brist på tyvärr. Bilderna visar ett exempel på det senare. Uppenbarligen är det inga yrkesutbildade arbetare som har formsatt och gjutit dessa väggar och ju mer man tittar desto värre blir det. Det är en riktig våldtäkt på yrket.
Detta är ett bygge i Stockholm och som tur är så är väggarna bara till ett förråd/källare och ovanpå är det endast en grönyta så det ställs ju inga högre krav på bärighet. Däremot undrar man ju hur kvaliteten på husen som förrådet hör till är. Det är ju svårt att tänka sig att kvaliteten skulle vara bättre där.
Kommunen kontaktades eftersom man tyckte att det kändes trist att dessa hus sedan skulle säljas för flera miljoner. Först angavs platsen med huvudvägen som går framför husen, det är bara dessa kedjehus som ligger utmed den vägen och det är helt omöjligt att förväxla dem med något annat. Detta dög dock inte enligt kommunen, det var absolut nödvändigt med rätt postadress om de ens skulle fundera på att titta på det.
Rätt adress fixades och sedan blev det knäpptyst från kommunens håll. Denna kommun har haft tvivelaktiga grejer för sig förr så min tolkning av situationen är att man helt enkelt inte ville undersöka saken närmare.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.