“Formen lutar hela 30 grader!”
Det har varit full rulle på jobbet, vi har mestadels kört på Hammarbyfabriken och där brukar det flyta på i jämn ström med lassen. Eleven är såpass duktig nu att han jobbar i princip på egen hand, jag håller ett öga och svarar på någon fråga då och då bara.
Han saknar en del kurser som han behöver innan han får köra själv på Betongindustri så vi kör på med mer utbildning vilket bara är bra. Det kanske man inte tror som utomstående men det är rätt många saker att ha koll på vid transport och leverans av betong. Inte bara själva transporten utan även en hel drös olika lossningssätt, olika typer av betong, röriga och trånga byggen och andra faktorer som man behöver ha koll på. Plus trafiken.
I vilket fall som helst så fick vi en körning till Sickla där det stod en mastpump hos Veidekke som jobbar med utbyggnaden av Nya Tunnelbanan. Vi backar till och jag låter eleven sköta lossningen själv medan jag går och pratar med kunden. Vi pratar om nybörjare, folk som inte kan köra betongbil och så nämner jag hur värdefullt jag tycker att det är att få möjlighet att prata med kunder och se mer av bygget.
Jag frågar vad de ska gjuta och han berättar att det är delar av ett rulltrapps- och hisschakt och frågar om jag vill gå och titta. Jag blir jätteglad, jag vill alltid se mer av byggena men det är inte så ofta som möjligheten ges.
Vi går runt till andra änden av bygget som är i en stor grop och en bra bit ner ser man att de jobbar med en gjutform. Formen lutar hela 30 grader och det är inte svårt att förstå att det blir en utmaning att gjuta där. Inte heller formsättningen är någon dans på rosor, att gå omkring ovanpå armeringsnätet i den lutningen med uppstickande pinnar här och var kräver att man fokuserar på jobbet. Efter att ha tagit några bilder går vi tillbaks till pumpen och byter några ord med pumpmaskinisten innan vi är klara och kan åka tillbaks till fabriken för nästa lass. Stort tack för titten!
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.