Jag tänkte bjuda på några roliga och intressanta fakta om betongpumpning som den norska betongleverantören Ribe Betong delade på sitt instagramkonto:
1. Världsrekordet för den längsta horisontella betongpumpningen är över 2,4 km! Den utspelades under byggandet av en damm i Indien.
2. Den högsta vertikala betongpumpningen skedde under bygget av Burj Khalifa i Dubai. Betongen pumpades hela 606 meter upp i luften!
3. De största betongpumparna har motorer med över 500 hästkrafter, vilket är mer än många superbilar.
4. Moderna betongpumpar kan fjärrstyras med hjälp av trådlösa styrsystem, och på vissa ställen experimenteras det med robotarmar för att göra jobbet mer exakt.
5. På grund av lägre lufttryck på höjden härdar betong snabbare när den pumpas till stora höjder, något ingenjörer måste ta hänsyn till när de arbetar på skyskrapor.
6. Världens största betongpumpbil, tillverkad av Putzmeister, har en mast på över 100 meter, som kan nå de mest krävande byggarbetsplatserna.
7. Betongpumpar används inte bara i byggandet – de används också för att täta gamla gruvor, skapa konstgjorda rev och fylla håligheter i tunnlar.
Betongpumpning är alltså mycket mer än att bara flytta betong från A till B – det är avancerad teknik!
Ribe betong startades 2005 och har växt till en av de främsta producenterna av betong i sin landsdel Sörlandet. Man har flera moderna fabriker och levererar betong till både små och stora projekt. De har Norges största betongpump med en 60 meter lång mast. Den väger 47 ton och har en pumpkapacitet på upp till 180 kubik per timme, vilket hos dem motsvarar 26 betongbilar. De har även slangpumpar och egna betongbilar.
Utöver detta tillverkar de även prefabricerade produkter, tex en stabil betongsoffa och block liknande de legoblock vi gjuter här i Sverige. Finns det extra utmaningar på byggarbetsplatsen har de kompetenta tekniker som kan bistå. Kort sagt en väldigt komplett betongleverantör. Kolla in deras snygga hemsida: https://www.ribebetong.no/
Betonggalan 2025 äger rum den 13 november på Grand Hôtel i Stockholm. Nu öppnar vi för förslag till priser i alla kategorier. Känner du någon? Eller varför inte föreslå dig själv!?
Det svenska företaget Cemvision fortsätter att knyta kontakter. Cemvisions cement bygger på en cirkulär produktionsprocess där restmaterial från andra industrier ersätter cement. Senast ut att göra ett samarbete är Skanska.
Vilka klimatåtgärder gör mest nytta – och vem bestämmer? Ett nytt digitalt verktyg ska hjälpa kommuner att få bättre koll på sina utsläpp och fatta smartare beslut.