Återbruk ett genomgående grepp i Søren Jensens nya kontorsbyggnad i Aarhus.
– Vårt mål var att flytta gränserna för hur mycket vi kan återbruka i ett traditionellt bygge, säger Caroline Heinsen, teamchef på Søren Jensen. Vi har lärt oss otroligt mycket av processen och haft ett nära samarbete med både entreprenörer och leverantörer för att få det att lyckas.
En central del i projektet är de återbrukade undertaksskivorna från Rockfon. Skivorna har demonterats från en annan byggnad, kontrollerats noggrant och monterats i det nya kontoret som en del av ett pilotprojekt.
– Det finns en enorm potential här, men det är inte utan utmaningar. Att hitta rätt material och matcha dem med projektets behov kräver både nätverk och engagemang, säger Anna Joy Thompson, projektledare inom cirkularitet på Rockfon.
Återbruk inom byggindustrin tar stora steg framåt – och i ett nytt kontorsprojekt i danska Aarhus har det integrerats i kärnan av inredningen. (Foto: Danica Ejendomme)
För att säkerställa kvaliteten har Rockfon genomfört egna tester inom bland annat akustik och brandsäkerhet – och resultatet visar att skivorna fungerar lika bra som nya.
Förutom undertaksskivor består inredningen av återbrukade ventilationskanaler, kabelkanaler, radiatorer, belysningsarmaturer och glasväggar. Projektet är dessutom en del av testfasen för “Den Frivillige Bæredygtighedsklasse” och siktar på en DGNB Guld-certifiering.
Logistik och timing har varit avgörande för att lyckas.
– Det gör en stor skillnad att leverantörer som Rockfon tar ansvar för hela processen – från insamling till packning och montering. Det är precis det som krävs för att göra återbruk till en verklig möjlighet i praktiken, säger Caroline Heinsen.
Bland de återbrukade materialen finns undertaksskivor från Rockfon. (Foto: Rockfon)
Fakta: Återbruksprojektet i Aarhus
Plats: Europaplads, Aarhus
Beställare: Søren Jensen Ingenjörsföretag
Mål: DGNB Guld-certifiering
Del av: Testfasen för “Den Frivillige Bæredygtighedsklasse”
Återbrukade material:
Samarbetspartners: Rockfon m.fl.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.