Pilkington Mirai
– Allt vi gör ska bidra till något gott, från produktion till social hållbarhet, säger Anett Karlsson, technical advisory service manager, Scandinavia.
2006 förvärvade den japanska glasproducenten NSG den brittiska glasproducenten Pilkington. En affär på cirka 2,2 miljarder pund.
Pilkington har en lång historia inom glasindustrin och är särskilt känt för att ha uppfunnit floatglasprocessen på 1950-talet, vilket revolutionerade glasproduktion globalt.
Efter uppköpet blev Pilkington koncernens globala varumärke för glasprodukter, särskilt inom fordonsglas och arkitektoniskt glas.
Pilkington Mirai
NSG Group profilerar sig inom hållbarhet och resursbevarande. 2030 ska koldioxidekvivalenten dragits ner med 30 procent. 2050 ska företaget vara helt fossilfritt.
Under varumärket renew:glass arbetar man för att stärka den cirkulära ekonomin och vill tillsammans med partners öka återvinningsgraden. Målet är att återvinna mer floatglas på ett ansvarsfullt sätt och därmed drastiskt minska mängden glasavfall som går till deponi.
På BAU i München, världens ledande mässa för arkitektur, material och system, visade företaget i januari i år upp sitt nya glas Pilkington Mirai. Namnet har en direkt koppling till det japanska ägarskapet – ordet betyder ”framtid” på japanska och är ett ”Low-carbon”-glas med 52 procent lägre koldioxidavtryck jämfört med standardglas.
Detta uppnås genom att kombinera alternativa bränslen, hög andel återvunnet krossglas samt elenergi från gröna källor.
– Krossglaset vi använder har tidigare setts som ett spillmaterial, orenhet har varit ett problem. Nu ser vi det som prima råvara, det är både ekonomiskt och klimatmässigt bra, säger Anett Karlsson.
Glastillverkning kräver enormt mycket energi. Sand har en hög smältpunkt, det krävs 1600 grader i ugnen. Historiskt sett har man använt mest olja och naturgas – alltså fossila bränslen – för att tillverka glaset.
När Ryssland startade sitt anfallskrig i Ukraina drev det upp priserna på naturgas. Detta tillsammans med strävan efter att minska utsläppen öppnade vägen för alternativa energikällor.
NSG Group har gjort flera lyckade försök med att istället använda biobränsle från avfall och miljövänlig vätgas.
– Det funkade utmärkt för att smälta sanden. Nackdelen är bara att det finns begränsad mängd av miljövänliga energikällor och det räcker inte för oss, vi har produktion 24/7 och alla dagar i veckan, säger Anett Karlsson.
Att det finns begränsad mängd grönt bränsle i kombination med en hög prisbild gör att det nya mer miljövänliga glaset än så länge produceras i begränsad upplaga, sk kampanjglas. Senaste produktionen skedde i höstas och det finns fortfarande glas kvar att sälja. Priset är ungefär det dubbla mot standard float glas.
– Vi är glada att vi har bevisat att man kan använda bra bränsle. När fler lagkrav kommer så vet vi att det funkar. Vi förbereder nu fabriker runt om i Europa för detta.
Nio av de största aktörerna inom samhällsbyggnadssektorn, däribland Sveriges Allmännytta, Byggföretagen och Fastighetsägarna, har enats om en gemensam struktur för digital informationsdelning. Med i samarbetet är även Svensk Betong. Genom att införa standardiserade datalexikon och datamallar hoppas man öka effektiviteten och förbättra samarbetet i byggprocessen.
Behaviour Design Group revolutionerar säkerhetsarbetet på svenska arbetsplatser. Genom att identifiera och förstärka positiva beteenden bidrar de till en mer hållbar säkerhetskultur inom bygg- och industrisektorn.
Den organiserade brottsligheten skapar allt större problem för svenska företag, och byggbranschen är en av de mest utsatta sektorerna. Enligt rapporten Brott mot företag 2025 kostade brottslighet näringslivet 118 miljarder kronor under 2024 – en ökning med 15 miljarder på två år.