ETC Bygg bygger crowdfundingfinansieratHalmhus i Malmö, och förbereder för solceller på taket.
Med trästomme och väggar fyllda med hårt packad halm är ETC Byggs klimatsmarta flerbostadshus i området Hyllie i Malmö ett unikt exempel på hur restprodukter från lantbruket kan bli framtidens byggmaterial.
“Istället för att spannmålsbönderna plöjer ner det som blir kvar efter skörden, vilket ger stora utsläpp av växthusgaser, kan de sälja det till byggindustrin och tjäna en slant”, säger byggchefen Fredrik Fagerberg till tidningen Sydsvenskan.
Halmen, som är en biprodukt från vete och råg, importeras för närvarande från Litauen. Den pressas till en densitet på 115 kg per kubikmeter och används för att isolera väggarna. ETC Bygg hoppas på sikt att kunna producera halmelementen även i Sverige.
Fabriken i Hultsfred, där väggarna prefabriceras, gör det möjligt att hålla hög kvalitet och klimatkontroll, enligt byggbolaget. Väggarna transporteras med tåg till Malmö.
Husets 52 hyreslägenheter ska stå klara för inflyttning i början av 2026. På bottenplan byggs det café och kontorsytor. Alla hyresgäster får tillgång till elbilspool, odlingsmöjligheter och solenergi. Taket och hela södra fasaden täcks med solpaneler. Även balkongerna får glaspaneler med inbyggda solceller.
Projektet finansieras till stor del genom gräsrotsfinansiering. Tusentals småsparare har gått in med pengar i form av B-aktier, där minsta insats är 10 000 kronor. Avkastningen för 2025 är 3,25 procent, enligt uppgifter från ETC Bygg.
ETC Bygg Världens första och högsta halmhus tar form i Malmö.
Att bygga med halm i tolv våningar väcker förstås frågor om brandsäkerhet. Men enligt brandskyddsingenjör Torkel Dittmer är oron obefogad. Halm är förvånansvärt svår att antända när den är så kompakt, och innehållet av kiseldioxid ökar dess brandhärdighet.
Alla lägenheter i huset utrustas med sprinklersystem. Träytor brandskyddsbehandlas med det naturliga, giftfria medlet Burnblock.
Dessutom har ETC Bygg genomfört omfattande brandtester i samarbete med RISE, där hela fasader utsatts för standardiserade storskaliga bränder enligt metoden SP Fire 105. Resultaten visar att branden inte sprider sig mer än två våningar – ett krav enligt svensk lag.
– Jag känner ingen oro alls. Jag skulle gärna själv bo i ett sådant hus. Säkerhetsnivån är jättehög, säger brandskyddsingenjören Torkel Dittmer i en artikel på ETC Byggs hemsida.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.