MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Vågar du provbo i en samhällskris? Upplev år 2050 redan nu

Framtidens boende om vi inte hanterar klimatkrisen, enligt HSB.

Cecilia Nebel

Som nyhetsjournalist och moderator med fokus på samhällsbyggnad söker jag efter det som bygger vårt samhälle starkt, idag och i framtiden. Och så drömmer jag precis som Roger om ett samhällsbyggarevent i Globen.

Hur skulle våra bostäder se ut om vi fortsätter som vanligt, utan att agera mot klimatförändringar och otrygghet? I HSB Living Lab i Göteborg får ett sjuttiotal personer nu chansen att ta ett kliv in i framtiden.

Just nu (13-15 maj) står dörrarna öppna till HSBs och designbyrån Antrops fullskaliga lägenhetsprototyp som visar hur våra hem kan komma att förändras om vi ignorerar planetära gränser och fortsätter med ”business as usual”.

Bostaden ska ge en inblick i hur vardagen kan se ut år 2050. Här möter besökaren en vardag präglad av extremväder, osäkra energiförsörjningar och ökad kriminalitet. Boendestandarden från 2025 är ett minne blott och plötsliga översvämningar kan när som helst slå ut infrastrukturen. El och vatten är inte längre självklara delar av tillvaron.

– Genom att använda den världsunika arenan HSB Living Lab har vi möjligheten att omvandla vetenskap och teori till något fysiskt och påtagligt, för att på så sätt få fler att förstå konsekvenserna av klimatförändringar och ökad otrygghet, säger Susanne Bergh, vd HSB Riksförbund.

Susanne Bergh, vd HSB Riksförbund

El och vatten är inte längre självklara delar av tillvaron.

Syftet med projektet är enligt HSB inte att skrämma, utan att skapa drivkrafter för nödvändiga förändringar inom bostads- och byggsektorn. HSB vill tillsammans med andra aktörer bidra till ett resursmedvetet, fossilfritt och hållbart samhälle. Att visa på de utmaningar vi står inför kan ge en viktig insikt om varför omställningen är nödvändig, menar bolaget.

Besökarna kommer att få uppleva de utmaningar som kan bli vardag i framtiden – osäker tillgång till el och vatten, begränsade livsmedelsresurser och en vardag där tryggheten inte längre kan tas för given. Att stå i ett kök där vattenransonering är verklighet och känna kylan från ett vardagsrum utan stabil energiförsörjning är ett sätt att konkretisera de abstrakta hoten.

Dystopiskt vardagsliv år 2050.

Projektet finansieras av Vinnova genom utlysningen ”Impact Innovation: Framtidens platser – framtidsvisioner för attraktiva, tillgängliga och hållbara samhällen” och är en del av innovationsprogrammet ShiftSweden, som samlar aktörer inom samhällsbyggnad för att identifiera och hantera framtidens utmaningar.

Intresset för att delta har varit stort, och HSB planerar att öppna prototypen för nya besökare igen i höst. Intresserade kan redan nu göra en intresseanmälan för att få mer information om framtida visningar.

Läs mer