MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Trä+betong=framtidens hållbara byggstomme?

Cecilia Nebel

Som nyhetsjournalist och moderator med fokus på samhällsbyggnad söker jag efter det som bygger vårt samhälle starkt, idag och i framtiden. Och så drömmer jag precis som Roger om ett samhällsbyggarevent i Globen.

Byggföretaget Peab och skogsindustrikoncernen Södra vill påskynda klimatomställningen i byggbranschen. Tillsammans ska de ta fram en standardiserad hybridstomlösning där trä och betong kombineras för att möta klimatmål och kraven på effektiv, industriell bostadsproduktion.

Genom ett nytt samarbete ska bolagen gemensamt utveckla en så kallad ECO-hybridstomme: en lösning där korslimmat trä (KL-trä) kombineras med betongprefab i syfte att optimera både klimatnytta och byggbarhet.

Samarbetet har vuxit fram ur en fördjupad dialog under 2024 och fokuserar på att förena det bästa från två världar. Träets låga klimatavtryck och lätta konstruktioner ska samverka med betongens robusthet och stabilitet. Resultatet ska bli en funktionell och hållbar stomlösning, redo för industriell volymproduktion av bostäder.

– Vi vill utveckla en hybridstomme som fungerar i stor skala – där materialvalen styrs av funktion, ekonomi och hållbarhet, säger Andreas Berge, affärsområdeschef för Södra Building Systems. Det handlar om att använda rätt material på rätt plats.

Andreas Berge och Carl Rülcker.

Även från Peabs sida lyfts vikten av samverkan fram.
– Genom att kombinera trä och betong på rätt sätt får vi en lösning som möter både klimatkrav och byggtekniska behov, säger Carl Rülcker, tillförordnad vd för Peabägda Byggelement. Det är inte en fråga om antingen eller – utan om både och.

Den gemensamma visionen bygger på ett materialneutralt synsätt där varje del av byggnaden optimeras för sin funktion. Målet är att den nya stommen ska bidra till att uppfylla Parisavtalet och samtidigt göra det möjligt att bygga långsiktigt hållbara bostäder utifrån både ekonomi och klimatpåverkan.

Under våren 2025 kommer Peab och Södra att utreda förutsättningarna för att ta nästa steg i utvecklingsarbetet. Målet är en standardiserad lösning som kan användas brett inom industriell bostadsproduktion.

Läs mer