Fabege demonterar 1600 fönster från en fastighet i Solna som ska användas i Ukraina.
När äldre fönster byts ut i svenska fastigheter är det inte längre självklart att de hamnar på tippen. I flera aktuella projekt har byggbolag i stället valt att skänka fullt fungerande byggmaterial till Ukraina – där behovet av renovering efter krigsskador är enormt.
Ett av de största initiativen kommer från Fabege, som just nu demonterar 1 600 fönster från byggnader i Solna. De äldre fönstren packas varsamt tillsammans med återbruksspecialisten Demontera, lastas på 16 långtradare och skickas i samarbete med MSB till Ukraina.
– Att återbruka byggmaterial, minska mängden avfall och spara på naturresurser är viktiga delar i vårt hållbarhetsarbete. Det känns i nuläget extra meningsfullt att de fönster vi nu demonterar dessutom kan göra stor nytta i Ukraina, säger Mia Häggström, hållbarhetschef på Fabege.
Fabege har påbörjat demonteringen av 1 600 fönster från fastigheter i Solna, främst från äldre byggnader på Dalvägen som nu demonteras för att ge plats åt nästa stora satsning i Arenastaden med nya kontor och bostäder.
Från Trollhättan har Skanska tagit liknande initiativ. Vid renoveringen av kvarteret Stensmedjan valde projektchef Julia Larsson att återbruka 1 086 treglasfönster som annars skulle ha kasserats. Med hjälp av hjälporganisationen Hjärta till Hjärta och frivilliga chaufförer har hundratals fönster redan levererats till Ukraina, där de används i återuppbyggnaden av städer som Charkiv och Cherson.
– På ett sätt känns det overkligt, men fantastiskt roligt att vi kan vara med och bidra. Det har också gett ringar på vattnet, säger Julia Larsson.
Även Einar Mattsson har donerat byggmaterial. I samband med renovering av kvarteret Råttan i Stockholm skänkte företaget 150 fönster i gott skick som inte kunde återanvändas i det egna beståndet. Fönstren skickas nu till hjälporganisationen Sam-Hjälp, som tillsammans med ukrainska Zoria Nadii fördelar dem vidare i landet.
– Istället för att kassera fullt fungerande fönster såg vi möjligheten att förlänga livet på en plats där de verkligen behövs, säger Martin Fors, fastighetschef på Einar Mattsson.
Parallellt skänker stålföretaget SSAB och dotterbolaget Ruukki Construction 3 000 kvadratmeter takplåt till den krigsdrabbade regionen Mykolaiv, tillsammans med nästan 20 ton stål för tillverkning av fältspisar. Allt sker via den ideella organisationen OperationAid.
– We want to show Ukrainians our continued support… There is a shortage of building products in the country and it is admirable that our Ukrainian employees have continued to provide high-quality roofing products and services to the country’s renovation industry, säger Christina Friborg, hållbarhetschef på SSAB.
I takt med att fler svenska aktörer ser potentialen i återbruk, blir byggmaterial en viktig del av det internationella biståndet – och ett konkret sätt att minska klimatpåverkan samtidigt som livsviktig infrastruktur återställs.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.