I sommar får naturvården en digital twist. Genom att spela mobilappen Crowdsorsa kan invånare i Sunne, Karlsborg, Lilla Edet, Tanum, Falun, Hagfors och Örebro bekämpa invasiva växter som lupin, jättebalsamin och kanadensiskt gullris – och få betalt för det.
Spelet fungerar enkelt: deltagare lokaliserar invasiva arter ute i naturen, filmar före och efter att de tagit bort växten, och laddar upp videon i appen. När klippet godkänns får spelaren betalt, upp till 200 kronor i timmen. Verktygen? Allt från lie till händerna duger.
– Det är roligt, nyttigt och belönande. Förra året såg vi hur engagerade deltagarna i Hagfors och Örebro var, säger Toni Paju, vd för Crowdsorsa.
Lupin – så vacker – och så invasiv.
Särskilt ungdomar i åldern 14–19 år har visat sig vara drivande i arbetet. Förutom belöningen lockas de av spelets interaktiva upplägg, rörelsen ute i naturen – och att göra skillnad för miljön.
Invasiva arter är ett växande problem i både Sverige och globalt. De sprider sig snabbt, tränger undan inhemska arter och rubbar ekosystemens balans. Även människor påverkas – rekreationsområden förändras, jordbruket drabbas och vissa arter kan orsaka allergier. Klimatförändringarna gör dessutom problemen värre.
– Det är hög tid att agera. Vi tror att teknik, spel och samhällsengagemang tillsammans kan bli en kraftfull lösning, säger Paju.
Rensa bort invasiva växter, tävla – och tjäna en slant!
Projektet, som redan fått genomslag i över 60 kommuner i Finland och Kanada, rullar nu vidare i Sverige. Spelet anpassas efter växternas blomningstid och startar i juni. Deltagare kan bidra både hemma och när de är på sommarresa – naturen behöver alla hjälpande händer.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.