MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Skylta med bra miljöval

Hållbar skyltning. På uppdrag av Wihlborgs Fastigheter har skyltbolaget Modulex tagit fram exteriör och interiör skyltning i fastigheten Kvartetten i
Hyllie i Malmö.

Cecilia Nebel

Som nyhetsjournalist och moderator med fokus på samhällsbyggnad söker jag efter det som bygger vårt samhälle starkt, idag och i framtiden. Och så drömmer jag precis som Roger om ett samhällsbyggarevent i Globen.

Skyltar är en självklar del av fasaderna i stadsmiljön. Nu kommer hållbara och cirkulära skyltar på bred front. Skyltar som baseras på hållbara material och miljöval som kan återanvändas och återvinnas.

Skyltar och visuell kommunikation bär varumärken och information, samtidigt som de ska fungera och harmoniera med arkitektur och omgivning. Problemet är att de ofta behöver bytas ut. Men nu finns alternativ till slit och släng-kulturen. 

Modulex med kontor i Malmö, Västerås och Stockholm är experter på hållbara skyltkoncept.
– Vi jobbar med tre strategier; remake, reuse eller recycle. Det är viktigt att man tänker till i designfasen på hur man konstruerar skylten, om den behöver uppdateras, renoveras eller repareras. Om den inte kan återanvändas så ska den vara byggd så att den är separerbar och går att materialåtervinna, säger Amanda Cawood, head of sustainability, på Modulex Sweden. 

Hållbar skyltning. På uppdrag av Wihlborgs Fastigheter har skyltbolaget Modulex tagit fram exteriör och interiör skyltning i fastigheten Kvartetten i
Hyllie i Malmö.

I somras slogs Accus, som sedan 2016 jobbar med utveckling av hållbar och cirkulär skyltning, ihop med det danska bolaget Modulex. Modulex Group som är en global ledare inom visuell kommunikation grundades redan 1963 av LEGO Group.  De har flera utmärkelser för sina hållbara produktlinjer. Accus AB erbjuder visuell kommunikation i urban miljö och vill bidra till positiv påverkan på både människor och planeten.

En av kunderna är Malmö stad som har tecknat ett cirkulärt skyltavtal. När en skylt ska bytas eller införskaffas så kopplas Modulex in i processen.
– Vi tar hand om alla skyltar utöver dem som går på separat upphandling. När en skylt ska bytas så gör vi en skyltutredning. Det kan handla om att cirkulera skyltar som kan återanvändas någon annanstans. Tidigare har de bara kasserats. Eller så ska skylten uppdateras eller repareras. Att uppdatera blir inte dyrare än att köpa nytt, säger Amanda Cawood.

Amanda Cawood, head of sustainability, på Modulex Sweden.

Hon ser att efterfrågan på bra och hållbara materialval kommer från allt fler håll i takt med nya hållbarhetsregleringar.
– Nu har materialpriserna gått upp, innan var det större skillnad i pris. Det handlar allt mer om att tänka livslängd och kvalitet, och att tänka igenom det faktiska skyltbehovet. Om vi ska få en hållbar förändring så behöver vi klättra i avfallstrappan och tänka på både ”refuse” och ”reuse”. Vi behöver titta på vad som kan återanvändas och vad som faktiskt inte behövs produceras från första början.

Läs mer