– De byggnader vi bygger idag är de mest hållbara. De innehåller inte giftiga ämnen och är energieffektiva i form av att man kan implementera smarta lösningar, säger hon.
28 år gammal, uppvuxen i Stenungsund och civilingenjör inom Kemiteknik från Chalmers, är hon med och stakar ut nya hållbara vägar för byggbranschen. Hon är en av tre unga som visat framfötterna och nominerats till utmärkelsen ”Ung&Tung” –som delades ut på Betonggalan i november.
På Thomas Betong AB är Janna Karlsson ansvarig för att ta fram EPD:er för företagets prefabricerade betongprodukter och miljöbedömningssystem (Byggvarubedömningen, Sundahus, BASTA, Svanen). Hon utbildar inom betong och hållbarhet, både externt och internt på företaget. Hon är också företagets representant i Svensk Betongs Hållbarhetutskott och arbetar samtidigt i arbetsgruppen Vägledning Klimatförbättrad betong.
Jag stöttar vår säljorganisation med klimatberäkningar, både innan, under och efter projekten. Jag arbetar också mycket med fabrikerna och hjälper dem ta fram nya recept för att nå lägre och lägre klimatpåverkan på våra prefabprodukter berättar hon.
Varför valde du ditt yrke?
– Jag är en väldigt nyfiken person som tycker om att lära mig nya saker, så därför kändes det utmanande och kul att arbeta med produktutveckling och hållbarhetsfrågor inom materialet betong.
Vad har format dig och dina värderingar?
– Min familj har betonat vikten av kunskap och lärande. De har lärt mig att inga frågor är dumma frågor, vilket har uppmuntrat min nyfikenhet och vilja att ständigt lära mig mer.
– Genom min utbildning har jag fått ett brett perspektiv på världen och insett vikten av att ha ett holistiskt synsätt. Detta har hjälpt mig att se saker ur olika vinklar och förstå komplexa sammanhang bättre.
– Mitt arbete inom bygg- och betongbranschen har gett mig insikt i de hållbarhetsutmaningar och möjligheter som finns inom dessa områden. Jag har lärt mig mycket om hur vi kan arbeta för att skapa mer hållbara lösningar och bidra till en bättre framtid.
Vad driver dig idag?
– Min nyfikenhet! Och mina kollegor och chefer som utmanar mig.
Janna Karlsson vill se att vi bygger för att klara de många utmaningar vi står inför. Återbruk är en väg att gå för att minska klimatavtrycket, men det går inte att använda överallt, säger hon.
– Vi måste också ersätta sådant som är gammalt och uttjänt. För att naturen inte ska må illa måste det finnas energianläggningar, infrastruktur som är anpassade för dagens samhälle. Broar, vägar, byggnader måste byggas på ett säkert och hållbart sätt. De ska klara dagens påfrestningar i form av klimatförändringar, hot från främmande makt, brand och annat som kan ställa till det rejält för vårt samhälle.
Hon tycker inte att makthavare ska gå in och bestämma material. Det ska de göra som kan materialen.
– Att jobba i tidiga skeden är det viktigaste vi kan göra. Då kan makthavare få hjälp med att välja den bästa hållbara lösningen. Utan vår hjälp är de utlämnade till vad de TROR är bäst, utefter tycke och smak. Man ska välja med kunskap som bas. Den kunskapen sitter vi på.
Hon vill se förändring i branschen, men att utvecklingen sker på ett ”hållbart” sätt.
– Det finns många som gör saker ”för att de alltid gjort på samma sätt”. Jag skulle säga att de är de farligaste vi har att göra med, eftersom de inte är förändringsbenägna. Men att vara alldeles för förändringsbenägen är inte heller bra. Återigen tillbaka till att vi måste vara rationella och göra kunskapsbaserade val. Luta oss mot forskning.
Betonggalan arrangerades 21 november på Grand Hotel i Stockholm, Priset Ung & Tung delades ut av företaget Byggelement.
Jeanette Tretten blir ny vd och koncernchef för Linotol Group. Därmed träder Michael Larsson från rollen, men kommer fortsatt att ha ett starkt engagemang för bolaget och vara ledamot i bolagets styrelse.
Golvföretaget Linotol har varit verksamt i snart hundra år. Höga priser på betong utmanade under 2024. När vice vd Wiktor Holstenson blickar framåt vill han se ett mer långsiktigt hållbarhetsfokus.
Enligt en analys från Global Cement fortsätter efterfrågan på klimatförbättrad cement att öka trots osäkerheter på råvarumarknaden och stigande energipriser. Industrins anpassning till striktare miljölagar och ökat tryck från kunder och investerare har drivit på utvecklingen av hållbara produkter.