Camilla Olsson, miljösamordnare på Svenska Fönster
Svenska Fönster har tagit ett viktigt kliv mot mer cirkulära materialflöden. Under 2024 återvanns hela 52 ton aluminiumspill från fabriken i Edsbyn, tack vare ett nytt retursystem som gör att spillet nu betraktas som råvara i stället för avfall.
– Det känns fantastiskt att vi hittat ett sätt där vårt spill blir en resurs som kan gå direkt tillbaka in i produktionen, säger Camilla Olsson, miljösamordnare på Svenska Fönster.
Projektet startade som ett pilot i början av året, i syfte att undersöka om det gick att skicka tillbaka aluminiumspill till leverantören på ett effektivt sätt. Redan tidigt stod det klart att metoden fungerade – och har nu lett till en helt ny rutin.
Aluminium, som används i företagets aluminiumbeklädda träfönster, är ett material med högt klimatavtryck. Men genom att samla in spillbitar över 1,2 meter och skicka dem tillbaka till leverantören kan materialet återanvändas – vilket minskar behovet av nytillverkning och sparar stora mängder koldioxid.
Camilla Olsson, miljösamordnare på Svenska Fönster
– Även tidigare gick vårt spill till återvinning, men nu har vi tagit bort en mellanhand. Det klassas inte längre som avfall utan som en värdefull råvara, säger Camilla Olsson.
Det nya systemet utnyttjar den befintliga logistiklösningen. Leverantörens aluminium levereras på ställningar som tidigare returnerades tomma. Nu fylls vissa av dessa ställningar med spill som tas med tillbaka för återvinning – vilket dessutom eliminerar onödiga transporter.
Initiativet är det första slutna återvinningsflödet inom koncernen Dovista, där målet är att minska miljöpåverkan med 90 procent till 2050. I koncernens nya hållbarhetsrapport lyfts det cirkulära arbetet fram som en nyckelfaktor.
– Det är ett konkret steg mot en mer hållbar framtid – både för oss och för branschen i stort, säger Camilla Olsson.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.