Bakom förändringen ligger ett nära samarbete mellan fastighetsägaren Klövern, totalentreprenören Ed Bygg och modulleverantören GreenBox. Målet: att utveckla klimatsmart byggande genom konkreta innovationer och höga gemensamma hållbarhetsmål.
– Vi visar att resurseffektivitet går att åstadkomma när alla aktörer samverkar. Om vi bidrar till en ny, högre standard har vi lyckats, säger Andreas Östling, projektutvecklare på Klövern.
Kista Square Garden är ett av Stockholms mer ambitiösa konverteringsprojekt. Här omvandlas gamla kontorshus till 800 nya bostäder mitt i Kista centrum. I stället för att riva byggnaden satsar Klövern på bevarande, återbruk och energieffektivisering. Projektet är ett av de första i Sverige att certifieras enligt Svanen för renovering.
Inredning och byggavfall har kartlagts och återanvänts i stor omfattning. Dessutom planeras överskottsvärme från framtida hyresgäster att återvinnas och återföras till fastigheten, vilket ytterligare sänker energibehovet.
– Det är ett projekt där både klimat och resursanvändning står i centrum. Att vi dessutom kunnat minska mängden material som krävs för att installera badrummen är ett stort steg i rätt riktning, säger Teresa Mattisson, hållbarhetschef på Klövern.
För GreenBox innebär affären med Klövern ett genombrott i Sverige – deras hittills största order på svensk mark. Det nya golvet i badrumsmodulerna är tunnare men lika stabilt, vilket både minskar betongåtgången och behovet av kompletterande golvjusteringar.
– Vi har kunnat utveckla en produkt som både minskar miljöpåverkan och förbättrar logistiken på byggarbetsplatsen. Det stärker vår konkurrenskraft, säger Anders Byström, försäljningschef på GreenBox.
Han förklarar att deras badrum är konstruerade med en innovativ lättviktskonstruktion som möjliggör en låg monteringshöjd på endast 95 mm. Denna design minskar inte bara materialanvändningen utan också den totala vikten, vilket förenklar transport och installation. Dessutom uppnår deras badrum ett CO₂-utsläpp på cirka 3 kg CO₂/m²/år, vilket är betydligt lägre än traditionella alternativ.
Men GreenBox är långt ifrån ensamma på marknaden för badrumsmoduler. Bland andra har Part Group (tidigare Altor Industrie) levererat moduler till flera vårdboenden och hotell i Sverige, med fokus på snabb installation och hög kvalitet. Danska Badelement är en av de mest erfarna aktörerna i Norden med över 350 000 tillverkade moduler, och har levererat till både offentliga och privata byggen.
Italienska Bathsystem har på senare tid levererat badrum till bland annat bostäder i Tyskland och Sverige, med fokus på design och hållbarhet. Deras moduler är ofta förberedda med VVS och el redan vid leverans. Svenska Bovicon erbjuder i sin tur helintegrerade badrumslösningar anpassade för industriellt byggande.
Enligt branschdata kan prefabricerade badrum minska installationstiden med upp till 70 procent jämfört med traditionell platsbyggnation – en tidsbesparing som gör tekniken allt mer attraktiv i stora bostadsprojekt med hårda krav på logistik och kostnadseffektivitet.
Faktaruta: Så mycket sparas i Kista Square Garden
• 300 kg mindre betong per badrumsmodul.
• Upp till 650 ton mindre flytspackel i hela projektet.
• Svanenmärkt renoveringsprojekt.
• Återbruk av byggdelar.
• Energieffektivisering med återvunnen överskottsvärme.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.