– Det ligger sex svåra år ytterligare framför oss. Återhämtningen är inledd, men det kommer att gå långsamt. Det som oroar mig är att de geopolitiska riskerna har ökat, säger han.
När Betonggalan i förra veckan arrangerades för 15:e året var Lennart Weiss inbjuden att följa upp sitt uppmärksammade framförande från i fjol.
Då citerade han gamla testamentet och sade att byggbranschen efter sju goda år nu står inför sju svåra år. Frågan inför årets seminarium var rätt och slätt: ”Nu har det gått ett år, var står vi nu?”
Enligt Lennart Weiss, med 37 års erfarenhet i branschen, ansvarig för marknadsomvärldsbevakning och regelefterlevnad, samt chefredaktör för Bostadspolitik.se är utmaningarna för branschen fortsatt stora.
– Stigande räntor, ökade byggkostnader och sjunkande reallöner har påverkat både hushåll och byggbranschen. Även om vi nu ser ljusare prognoser, är det viktigt att komma ihåg att det krävs långsiktiga strukturella förändringar för att undvika att hamna i samma situation igen, säger han.
Världen står även inför potentiella handelskonflikter och ökade geopolitiska spänningar.
– Jag kan inte påminna mig från mitt vuxna liv att jag har varit med om så många geopolitiska osäkerheter som nu. Förra året pekade jag på Donald Trumps återkomst som en politisk risk och nu är vi där, säger han och fortsätter:
– Vi har också i en tillspetsad politisk risk vad gäller hela Ukrainasituationen. Vi vet inte vad krisen i Mellanöstern tar vägen, säger han och befarar att det kan bli en dramatisk vår där det kan hända mycket på de finansiella marknaderna som kan påverka räntorna och investeringsklimatet i negativ riktning.
– Om USA återgår till en protektionistisk politik som Trump förespråkat, kan det få stora konsekvenser för Europa, varnar Weiss.
Kinas framfart skapar också osäkerhet. Europa är ingenjörsdrivet och det industriella krig som startats från Kina kan hämma utvecklingen, säger han.
– Kina dumpar priser och slår ut våra nyckelindustrier. Lyckas de slå ut bilindustrin, som är kärnan i Europas ekonomi, har vi ett enormt problem.
En ljuspunkt är dock att Sverige har hushållat med resurserna och därmed har ett bra utgångsläge. Den svaga kronkursen har även fått internationella investerare att blicka mot Sverige.
Positiva effekter för sysselsättning och reallöner väntas också på sikt, vilket skulle kunna ge bostadsmarknaden ett nödvändigt uppsving.
Riksbankens senaste prognos visar att styrräntan kan plana ut på 2 procent under fjärde kvartalet 2025.
– Det här ger visst hopp om förbättrad köpkraft för hushåll och företag, säger Lennart Weiss.
Bygginvesteringar har sjunkit kraftigt under 2024, särskilt i Stockholmsregionen, där bostadsproduktionen bromsat in rejält.
– I Göteborg upplever vi nu en nettoutflyttning av familjebildande hushåll. De lämnar regionen eftersom de inte har råd med ändamålsenliga bostäder.
En viss återhämtning förväntas från 2024 och framåt, men utvecklingen går långsamt.
– Småhusmarknaden är på historiskt låga nivåer, och bostadsrättsmarknaden är fortsatt svag, konstaterar Weiss.
Utöver det osäkra geopolitiska läget och de finansiella osäkerheterna brottas branschen med kriminalitet. Weiss pekar på kombinationen av hög andel utländsk arbetskraft och låg facklig organisationsgrad som en riskfaktor.
– Där har vi fusk till 100 procent, säger han och berättar om hela skalan från fusk med skatter och löner till grov brottslighet med stort våldskapital.
– Det är avgörande att branschen och myndigheterna arbetar tillsammans för att få bort dessa inslag, säger han.
Infrastruktursektorn är just nu ryggraden i byggbranschen. NATO-inträdet och EU:s energidirektiv har lett till ökade investeringar i järnvägar, fortifikationsanläggningar och energiinfrastruktur.
– Det här är en möjlighet för Sverige att modernisera och stärka sin infrastruktur, säger Weiss.
Även om återhämtningen är på väg, krävs det stora förändringar för att svensk ekonomi och byggbransch ska nå långsiktig stabilitet.
– Vi behöver se stigande reallöner, minskade byggkostnader och en stabil geopolitisk miljö. Utan detta kommer vi fortsätta brottas med stora problem, säger Lennart Weiss och avslutar ändå med en försiktig optimism:
– Det är nu vi har chansen att göra de förändringar som krävs. Jag hoppas att vi kan börja bygga en starkare och mer hållbar framtid för branschen.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.