Snart springer studenterna rätt ut i livet. Vilken framtid möter de?
Det talas ofta om studentens ljusnande framtid. Men just nu känns framtiden allt annat än ljus. Klimathotet hänger tungt över oss, krig rasar i vårt närområde, ekonomisk oro breder ut sig, och tilliten till samhällets institutioner gungar.
I veckan gick ett sjuttiotal besökare rakt in i framtiden – bokstavligen – när de besökte den dystopiska boendemiljö som HSB och designbyrån Antrop har byggt upp för att visa hur ett samhälle år 2050 kan te sig om vi fortsätter att ignorera planetens gränser.
Det var mörkt, kallt och ogästvänligt. Plastdunkar fyllda med vatten bredvid kökskranen. El som kom och gick. Torrjäst i tättslutande plastpåsar. Kriminalitet som en ständig närvaro.
Det var en fysisk manifestation av vad som kan hända om vi inte agerar i tid. Långt från de solskensglänsande visionsbilder som brukar ackompanjera framtidens stadsdelar – där det alltid är sommar, nyputsade glasfasader, och en kvinna på cykel i färgglad kappa.
Ska vi väcka till förändring genom att skrämma? Eller riskerar vi att människor stänger av när det blir för mycket mörker?
Snart springer studenterna rätt ut i livet. Vilken framtid möter de?
Ska vi väcka till förändring genom att skrämma? Eller riskerar vi att människor stänger av när det blir för mycket mörker?
När jag nyligen intervjuade Miljöpartiets språkrör Amanda Lind på ett hållbarhetsevent talade vi om just detta: balansen mellan att säga som det är och att samtidigt hålla visionen levande. För även om studier visar att klimatet är en högt prioriterad fråga för väljarna – inte minst bland unga – så är det få som röstar utifrån det. Miljöpartiet, som drivit klimatfrågan längst, har svårt att omsätta engagemanget till röster – partiet ligger bara strax över fyraprocentsspärren i Novus senaste mätning.
Så vad behöver vi? Jo, vi behöver berättelser om vad vi kan vinna. Om framtidens välmående, gröna städer. Om rättvisa samhällen med trygghet och tillgång till el, vatten och värme för alla. Om ny teknik, smart arkitektur och cirkulära system. Om ett samhälle där det lönar sig att ta ansvar – och där det känns meningsfullt att vara med och bygga.
Vi måste vara ärliga om utmaningarna. Men vi måste också våga formulera målet: en framtid som faktiskt är värd att kämpa för.
För annars springer våra unga inte mot något. De springer bara ifrån.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.