MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Här skapas ett arkitektoniskt språk för träbyggnation

Luleå tekniska universitet

Cecilia Nebel

Som nyhetsjournalist och moderator med fokus på samhällsbyggnad söker jag efter det som bygger vårt samhälle starkt, idag och i framtiden. Och så drömmer jag precis som Roger om ett samhällsbyggarevent i Globen.

Luleå tekniska universitet (LTU) stärker sin forskning kring hållbart och innovativt träbyggande.

Med två nya projekt vill Luleå tekniska universitet göra trä till framtidens smartaste byggmaterial.

Det ena projektet, A Grammar for the TRÄnsition, leds av Andrea Luciani, universitetslektor i arkitektur vid LTU, i samarbete med Oscar Gamez Bohorquez och doktoranden Max Spett. Projektet tar inspiration från Ralph Erskines tankar om klimatanpassad arkitektur och ska kartlägga och utveckla ett slags “grammatik” för modern träarkitektur i regionen.

– Vår forskningsfråga är om vi kan identifiera ett arkitektoniskt språk för den pågående omvandlingen i norra Sverige, där trä kan spela en central roll i utformningen av hållbara, vackra och funktionella miljöer, säger Andrea Luciani.

Lars Stehn, professor i byggproduktion och byggteknik och Andrea Luciani, universitetslektor i arkitektur.

Projektet knyter an till trender som digital tillverkning, cirkulär ekonomi och experimentellt byggande. I nära samarbete med Arctic Design Center och studenter från civilingenjörsprogrammet i arkitektur vid LTU utforskas nya design- och bygglösningar där trä står i centrum.

Det andra projektet, Trä i balans, leds av Lars Stehn, professor i byggproduktion och byggteknik vid LTU. Fokus här ligger på att utveckla praktiska verktyg som stödjer en smartare och mer hållbar användning av trä i byggbranschen.

Projektet sker i samverkan med NCC och Tengbom Arkitekter och ska resultera i riktlinjer för hur trä på bästa sätt kan kombineras med andra material. Målet är att både minska byggandets klimatpåverkan och öka möjligheterna till återbruk.

– Trä är ett fantastiskt material, men vi måste använda det på ett smart och hållbart sätt. Med detta projekt vill vi ge arkitekter och entreprenörer bättre metoder för att integrera trä i byggandet med hänsyn till cirkularitet och biodiversitet, säger Lars Stehn.

De två projekten är nära sammanlänkade och kommer att anordna gemensamma seminarier och skapa möjligheter för examensarbeten kopplade till forskningens teman. Både A Grammar for the TRÄnsition och Trä i balans finansieras av Stiftelsen Actum och Baltiska fonden och löper över två år.

Läs mer