I framtiden skulle vi kunna få all grön el vi behöver till låga fasta priser, tror entreprenören Jonas Birgersson.
Beslutet från högsta förvaltningsdomstolen kom i slutet av november och är glädjande för alla som arbetar för energidelning.
I Lund byggs nu ett banbrytande lokalt elnät i stadsdelen Brunnshög, där el från solceller lagras i begagnade batterier från elfordon och delas mellan fastigheter utan överföringsavgifter. Satsningen ingår i den storskaliga nationella systemdemonstratorn (CoAction Lund) som stöttas av bland annat Vinnova och Energimyndigheten.
Bakom idén står IT-entreprenören Jonas Birgersson, som jämför projektet med bredbandsutbyggnaden på 90-talet.
– Snabb teknikutveckling inom sol och vindenergi gör att produktionskostnaden faller kraftigt vilket öppnar för att vi i framtiden kommer att kunna få all grön el vi behöver till låga fasta priser, säger Jonas Birgersson.
I framtiden skulle vi kunna få all grön el vi behöver till låga fasta priser, tror entreprenören Jonas Birgersson.
Mellanlagring i batterier behövs, liksom vätgas. Men enligt Birgersson blir det stora avgörandet för utvecklingen hur fort vi kan komma förbi den flaskhals som det gamla elnätet utgör.
Han ser stora likheter med utrullningen av bredbandsnätet och pratar om att ”internetifiera” energiöverföringen.
– Jag syftar på det som Sverige faktiskt blev först i världen med, nämligen att frigöra kraften i internet genom att bygga nya bredbandsnät och inte begränsas av modem och telefonnät.
Systemdemonstratorn i Lund bevisar hur städerna skall kunna bli klimatneutrala. Det nya systemet bygger på att fastigheter kopplas samman i mindre energigemenskaper, där de delar både produktion och lagring av el. Med sol- och vindenergi som bas och teknik som likströmsnät och öppna protokoll blir lösningen både hållbar och skalbar.
Energigemenskapen bygger på nya lokala marknadsplatser där de som producerar energi kan sätta sina egna priser och sälja till sina grannar utan mellanhänder.
– Det är det som gör att de nya lösningarna blir så lönsamma. En trevlig sidoeffekt är att de nya näten kan byggas så elavbrott kan förhindras, säger Jonas Birgersson.
Wihlborgs satsar på energigemenskaper i ett projekt med entreprenören Jonas Birgersson.
Flera delprojekt ingår i CoAction Energy. Alfaprojektet, som drivs av Wihlborgs Fastigheter och Lunds kommun, kopplar fastigheter på innovationsparken Ideon till Blekingska nationens solcellsanläggning. Genom att överföra överskottsel mellan husen sänks kostnader och nätet avlastas.
– Genom att vi skapar ett öppet system där vi själva äger informationen kan vi decentralisera elförsörjningen och stabilisera och sänka elpriserna på sikt, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs i ett pressmeddelande.
Men först ut med planerad driftstart till årsskiftet är Beta-projektet. Mobilitetshuset Aurora som ägs av det kommunala parkeringsbolaget samt hybridfastigheten Futurum (kontor och bostäder) som ägs av LKF i Lund, kommer att sammankopplas och kunna dela både producerad och lokalt lagrad energi, samt även driva laddplatser för fordon.
Beslutet om skattelättnader är positivt, men även utan dessa säger Jonas Birgersson att det blir lönsamt att bygga nya elnät. Han anser kostnaderna till 85 procent kommer kunna betalas av marknaden, fastighetsägare och infrastrukturfonder. Resterande hanterar städer och andra offentliga aktörer, hävdar han.
– Intressant nog är detta ungefär samma fördelning som när bredbandsnäteten i Europa byggdes.
Upplägget att städer skriver bindande avtal om att bli klimatneutrala kommer från Sverige. Nu har det denna policyinnovation spridit sig till minst 112 städer långt utanför Sveriges gränser. Energigemenskaper är ett viktigt steg i att uppnå de fastställda målen. Och i Sverige stärker Högsta förvaltningsdomstolens beslut förutsättningarna.
Genom att klassificera solcellsanläggningar under 500 kW som skattebefriade, får olika initiativ vind i seglen. Ett av dessa är kvarteret Tamarinden som håller på att byggas ett par kilometer söder om Örebro centrum. Förutom Örebrobostäder och Örebro kommun samverkar tre byggföretag och energidistributören Eon i projektet.
Energimarknadsinspektionen har gett bostadsprojektet undantag från lagen om nätkoncession. De kan därmed dela energi inom och mellan fastigheter, vilket bidrar till att belastningen på det allmänna elnätet minskar. Det senaste skattebeskedet är en välkommen nyhet.
– Det här beskedet är en signal om att vi alla måste dra åt samma håll, säger Jonas Tannerstad på Örebrobostäder som intervjuats av Allmännyttan.
Läs också Cecilia Nebels krönika om energigemenskaper.
Betonggalan 2025 äger rum den 13 november på Grand Hôtel i Stockholm. Nu öppnar vi för förslag till priser i alla kategorier. Känner du någon? Eller varför inte föreslå dig själv!?
Det svenska företaget Cemvision fortsätter att knyta kontakter. Cemvisions cement bygger på en cirkulär produktionsprocess där restmaterial från andra industrier ersätter cement. Senast ut att göra ett samarbete är Skanska.
Vilka klimatåtgärder gör mest nytta – och vem bestämmer? Ett nytt digitalt verktyg ska hjälpa kommuner att få bättre koll på sina utsläpp och fatta smartare beslut.