Färgade solpaneler från Swisspearl.
Solenergi behöver inte längre betyda svarta rutor på taket. Med Swisspearls senaste tillskott i Sunskin-serien får arkitekter och byggare nya möjligheter att förena form och funktion. Det integrerade solcellssystemet kan nu fås i flera färger – vilket gör det möjligt att skapa en harmonisk helhet i både tak och fasad. Målet är att kombinera klimatsmart energiproduktion med sömlös arkitektur.
– Med Sunskin i färg kan solpanelerna bli en naturlig del av fasaden och användas där de gör mest nytta, säger Patrik Strömbäck, byggteknisk rådgivare för solceller på Swisspearl.
Färgade solpaneler från Swisspearl.
Sunskin är ett helintegrerat solcellssystem som ersätter traditionellt fasad- och taktäckningsmaterial. Det betyder att själva byggnadens klimatskal blir ett aktivt energiproducerande ytskikt. Med lanseringen av färgade moduler öppnas nya dörrar för design – utan att tumma på effektiviteten.
Solpanelerna finns nu i nio standardfärger för fasad och tre för tak, utöver den klassiska svarta. Färgen appliceras på insidan av glaset i ett transparent, kadmium- och tungmetallfritt skikt som låter ljuset passera och panelen fortsätta prestera. Ju mörkare kulör, desto högre verkningsgrad.
– Vi är glada över att kunna erbjuda ett helhetssystem där färgmatchade solcellspaneler och fibercementskivor ingår. Det förenklar projekten och skapar en estetiskt tilltalande helhet, säger Patrik Strömbäck.
Swisspearl samarbetar med Fasadsystem, en del av Soltech Group, som ansvarar för installation och teknisk support i Sverige.
– Tillsammans kan vi erbjuda eleganta, skräddarsydda solenergilösningar med låg klimatpåverkan. Det är ett stort steg mot hållbart byggande, säger Strömbäck.
Fakta: Swisspearl
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.