Praktisk cirkulär ekonomi
Nu bjuds hela sektorn in till ett webbinarium för att ta del av konkreta exempel, utmaningar och vägar framåt.
I ett samhälle där klimatutmaningar och resursbrist blir allt mer påtagliga, har byggsektorn en nyckelroll. Den står för nästan 40 procent av avfallsmängden i Sverige – men också för enorm potential att göra skillnad.
En ny rapport från RE:Source visar att det inte bara är möjligt att bygga mer cirkulärt – det är redan verklighet för flera aktörer. Genom att återbruka material, tänka modulärt och erbjuda tjänster istället för produkter har företag som Adapteo, Tarkett och Brukspecialisten hittat nya vägar till både lönsamhet och minskad klimatpåverkan.
– Det handlar inte om att kompromissa med kvalitet eller design. Det handlar om att tänka nytt, säger Emma Dalväg på Xvii Sustainability, som varit med och tagit fram rapporten.
Praktisk cirkulär ekonomi
Rapporten lyfter fem konkreta exempel på cirkulär praktik i bygg- och fastighetssektorn – men också de hinder som står i vägen: invanda arbetssätt, brist på incitament och regler som inte hänger med. För att lyckas krävs mod, samverkan och ett tydligt ledarskap.
Nu bjuder RE:Source in till ett kostnadsfritt webbinarium där rapporten presenteras. Här får deltagarna inte bara ta del av företagens erfarenheter – utan också konkreta tips för hur olika yrkesroller kan bidra till omställningen.
– Vi vill inspirera fler att våga ta klivet. Det är inte alltid lätt, men det finns vägar – och det finns redan de som gått före, säger Emma Dalväg.
Webbinarium
7 maj kl 9 – 9.45 insikter från rapport om cirkularitet inom bygg- och fastighetsbranschen. Anmälan sker här
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.