Under 2024 lanserade Linotol ett nytt golvkoncept som ska ge både en optimerad konstruktion, maximalt reducerade koldioxidutsläpp och ett långsiktigt hållbart golv. Här gjuter företaget golv i Södertälje.
Vilka var de största utmaningarna för er under 2024?
– En svag byggkonjunktur, tillsammans med stora prisökningar på vårt största insatsmaterial Betong.
Vad har ni firat under året som gick?
– Att vår koncern växt med ytterligare två bolag: CM Betong och Tiller-Vimek.
Vad satsar ni på att utveckla 2025?
– Vi lanserade vårt nya golvkoncept MaxiFloor under slutet av 2024 och vi kommer fortsätta att utveckla det konceptet under 2025.
Under 2024 lanserade Linotol ett nytt golvkoncept som ska ge både en optimerad konstruktion, maximalt reducerade koldioxidutsläpp och ett långsiktigt hållbart golv. Här gjuter företaget golv i Södertälje.
Vilka faktorer tror ni kommer att påverka er 2025?
– Ränteläget, valutan, samt Ukrainakriget.
Vilka nya innovationer är ni nyfikna på?
– Hur de nya miljöcementen fungerar i vår produktion, avseende bland annat krympning och hållfasthetsutveckling.
Vad tror du blir viktigt inom hållbarhetsområdet under 2025?
– Gällande betonggolven så anser vi att man bör titta på hur de nya miljöcementen påverkar golvens livslängd och hållbarhet över tid och inte stirra sig blind på den initiala CO2-besparingen.
Wiktor Holstenson, vice vd
Vad vill du skicka med till kollegerna i branschen?
– Vi på Linotol vill uppmuntra våra kolleger att våga tänka långsiktigt när det gäller hållbarhetsfrågor, särskilt inom betonggolvbranschen. Att hitta balans mellan initiala miljövinster och byggnaders livslängd är avgörande för att verkligen göra en skillnad i klimatarbetet.
Vad hoppas ni att Byggframtid.se ska uppnå under 2025?
– Vi hoppas att Byggframtid.se fortsätter att vara en samlingspunkt för inspiration, kunskap och dialog i byggbranschen. Genom att belysa både utmaningar och framgångar kan plattformen hjälpa till att driva utvecklingen framåt och stärka samverkan mellan aktörer i branschen.
Nio av de största aktörerna inom samhällsbyggnadssektorn, däribland Sveriges Allmännytta, Byggföretagen och Fastighetsägarna, har enats om en gemensam struktur för digital informationsdelning. Med i samarbetet är även Svensk Betong. Genom att införa standardiserade datalexikon och datamallar hoppas man öka effektiviteten och förbättra samarbetet i byggprocessen.
Behaviour Design Group revolutionerar säkerhetsarbetet på svenska arbetsplatser. Genom att identifiera och förstärka positiva beteenden bidrar de till en mer hållbar säkerhetskultur inom bygg- och industrisektorn.
Den organiserade brottsligheten skapar allt större problem för svenska företag, och byggbranschen är en av de mest utsatta sektorerna. Enligt rapporten Brott mot företag 2025 kostade brottslighet näringslivet 118 miljarder kronor under 2024 – en ökning med 15 miljarder på två år.