MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Framtidsbyggaren: “Agera tidigare och mer strategiskt”

Jonas Gremmelspacher, vd för Greenshape

Cecilia Nebel

Som nyhetsjournalist och moderator med fokus på samhällsbyggnad söker jag efter det som bygger vårt samhälle starkt, idag och i framtiden. Och så drömmer jag precis som Roger om ett samhällsbyggarevent i Globen.

När han skrev sitt examensarbete fick han pris – som Årets Framtidsbyggare. Idag driver Jonas Gremmelspacher eget bolag och hjälper andra att bli just det. Med både mod och metod pushar han byggbranschen mot verkligt hållbara resultat.

– Det var faktiskt lite roligt att du ville intervjua mig under just vinjetten “Framtidsbyggare” säger han och berättar om det uppmärksammade examensarbetet om energieffektivisering där han utsågs till årets talang.

Idag är Jonas Gremmelspacher miljökonsult och grundare av Greenshape AB, där han också är vd. Bolaget erbjuder konsulttjänster inom energi-, miljö- och klimatfrågor samt miljöcertifiering för nyproduktion- och befintliga byggnader.

Bakom sig har han studier i hemlandet Tyskland, och på LTH i Lund, där han fördjupade sig i hållbara och energieffektiva byggnader. Jonas beskriver sig själv som prestigelös och samordnande. I sin roll hjälper han byggprojektprojekt – stora som små – att både nå sina hållbarhetsmål och hitta nya vägar för att göra det.

– Det handlar inte bara om att dubbelkolla checklistor, utan om att hitta lösningar tillsammans. Mitt uppdrag är ofta att stötta i nybyggnationsprojekt där ambitionerna är höga, säger han.

Jonas Gremmelspacher, vd för Greenshape

De senaste fem åren har förändrat spelplanen för hållbarhetsarbetet i byggbranschen, säger han.
– När jag började var klimatberäkningar och livscykelanalyser ofta något man gjorde bokföringsmässigt i slutet, mest som en formalitet. Nu sitter vi i tidiga skeden och räknar på klimatpåverkan, även i projekt där det inte är ett krav.

Även synen på hållbarhet har breddats tycker han.
– Det handlar inte bara om energi längre. Nu pratar vi om människan, om utomhusmiljöer, biologisk mångfald, komfort och cirkularitet. Byggnader ska vara långsiktiga, klimatneutrala och fungera för dem som bor och arbetar i dem.

Det handlar inte bara om energi längre. Nu pratar vi om människan.

Vad tycker du har drivit på utvecklingen?
– Inte lagkraven i första hand, skulle jag säga. Snarare samhällsdebatten, kundernas krav och inte minst miljöcertifieringssystemen.  De har varit avgörande och driver fortfarande utvecklingen i den takt som fastighetsutvecklare efterfrågar. Systemen är av särskilt stor vikt för små aktörer utan egna hållbarhetsavdelningar.

Men att nå längre än standardlösningarna kräver också förändrade arbetsmetoder, säger Jonas Gremmelspacher.
– Den största utmaningen är att få med alla på tåget. Att inte fastna i “så här har vi alltid gjort”. I ett av våra projekt började vi i helt nytt team, där ingen egentligen hade gjort det här tidigare. Men i takt med att vi jobbade ihop kom förslagen från fler och nya håll. Nästa projekt var vi redan ett steg före.
– Det gäller att våga ha en djärv strategi och tänka in hållbarhetsfrågorna från början.

Det gäller att våga ha en djärv strategi.

I Malmö ska Börshuset från 1879 lyftas till en modern kontor- och konferensbyggnad som möter dagens krav på inomhuskomfort och energi. Greenshape utför beräkningarna för certifiering med Miljöbyggnad.

Att sprida kunskap är också en viktig del av hans arbete.
– Jag tror på att förstå varför vi gör saker. Då får man också andra att vilja vara med.
Utbildning är en viktig nyckel. Mycket har hänt även här de senaste åren, men det var länge sedan merparten av alla som är verksamma inom byggbranschen satt på skolbänken.
– Vi måste få in hållbarhet i alla utbildningar inom bygg, inte bara de som är specialiserade. Samtidigt måste vi erbjuda vidareutbildning för dem som redan är i branschen, säger Jonas Gremmelspacher.

Att arbeta med hållbarhet har gått från att vara en extra arbetsbörda till att bli något bolagen är stolta över, pratar om och marknadsför.
– Förr visade man upp fina ytskikt. Nu visar man upp låga klimatavtryck. Nu är man stolt över att kunna visa upp så lågt klimatavtryck som möjligt, säger han.

Och det kommer att bestå, tror han. Trots omsvängning i krav på CSRD-redovisning.
– För det är inte bara en kostnad – det är en investering. Långsiktigt hållbara byggnader är billigare i drift, står sig bättre och möter framtidens krav. Jag tycker att många svenska fastighetsägare har förstått det.

För snart två år sedan startade han Greenshape AB – mitt i byggkrisen.
– Det kanske låter galet, men jag kände att jag hade mitt nätverk, mina samarbeten. Och nu är vi tre anställda och tre ex-jobbare som utforskar nya spännande vägar.

Förr visade man upp fina ytskikt. Nu visar man upp låga klimatavtryck.

SLP:s nya logistikbyggnad i Vaggeryd står klart dubbelcertifierad med Miljöbyggnad och NollCO2. Den låga klimatpåverkan som visas i beräkningen utfört av Greenshape har även lett till att projektet blev utvald som ett referensprojekt inom Nordiska ministerrådets Best Practice Catalogue.

Jonas uppmanar branschen att agera tidigare och mer strategiskt.
– Börja hållbarhetsarbetet redan i idéfasen. Det påverkar allt från utformningen till materialval. Våga också testa nytt. I flera projekt har de mest utmanande kraven visat sig bli projektets största tillgång i efterhand. Och våga göra misstag. Det är så vi lär oss och utvecklar nya lösningar.

Vem vill du skicka stafettpinnen vidare till? Vem är nästa Framtidsbyggare?
– Thomas Lindborg utvecklingschef på Lindinvent. De har utvecklat ett smart ventilationssystem som sänker både energianvändning och klimatpåverkan – och förbättrar inomhusklimatet. Han är verkligen en framtidsbyggare som är på väg att ta innovationerna ut i världen.

Fakta Framtidsbyggaren
ByggFramtid.se har i uppdrag av våra partners att driva på utvecklingen för hållbart byggande med fokus på innovation och kostnadseffektivisering. 

Artikelserien “Framtidsbyggaren” lyfter fram innovatörer, ledare, nytänkare som gör saker på nya sätt som inspirerar. Artikelserien är en stafett där den intervjuade skickar vidare till någon annan i branschen. 

Tidigare avsnitt:
Cecilia Eneberg på Veidekke:
https://byggframtid.se/byggframtid/framtidsbyggaren-starka-team-ar-grunden-for-att-klara-utmaningar/

Ulrika Hallengren på Wihlborgs: 

Framtidsbyggaren: ”Stabilitet är svincoolt”

Läs mer