Cirkulär stadsbyggnad kan utvecklas mer, säger ny rapport.
Rapporten “Bostadisering – Entreprenörers hinder och möjligheter att omvandla lokaler till bostäder” är resultatet av ett samarbetsprojekt mellan Skanska Sverige AB, IVL Svenska Miljöinstitutet och Lunds Tekniska Högskola. Projektet har finansierats av Svenska Byggbranschens Utvecklings Fond, SBUF.
Samarbetet initierades för att undersöka hur behovet av fler lägenheter kan nås i en växande stad tillsammans med mål om lägre klimatpåverkan. Syftet var att utreda, ur ett entreprenörsperspektiv, vilka hinder och möjligheter som påverkar cirkulära stadsbyggnadsmetoder som renovering, transformation och ytoptimering av befintliga, vakanta lokaler till bostäder.
Rapporten gör gällande att tekniska, juridiska och ekonomiska faktorer ofta gör omvandlingen svårare än förväntat, men att vissa strategier kan underlätta processen och skapa mer flexibla och hållbara städer.
Kommunala detaljplaner kan begränsa möjligheten att ändra användningen av byggnader.
Rapporten bygger på en kombination av litteraturstudier, fallstudier och intervjuer med entreprenörer och fastighetsägare som har erfarenhet av omvandlingsprojekt.
Såhär säger rapporten om olika hinder som möter entreprenörerna:
Rapporten pekar dock på ett antal strategier som kan underlätta omvandlingsprojekt:
Den övergripande slutsatsen från projektet är att ökad bostadisering kan ge både fler bostäder och totalt lägre klimatavtryck. Men mer behöver göras.
Rapportförfattarna skriver:
“Om antal bostäder som tillkommer genom konvertering dubblas, från 8% till 15%, skulle klimatavtrycket för att framställa önskade bostäder minska med 3%. Det är bra, men ej tillräckligt. Således behövs mer ambitiösa mål, tillsammans med många andra ansatser för minskad klimatpåverkan – för både nyproduktion, renovering och konvertering.”
Läs hela rapporten här
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.