Demontering av fasad på Dalvägen.
Nu inleds en av Fabeges största satsningar hittills – omvandlingen av Dalvägen i Arenastaden till en levande, grön och hållbar stadsgata. Här planeras tusentals nya arbetsplatser, cirka 700 bostäder, restauranger, butiker och en ny tunnelbaneuppgång som beräknas stå klar 2028. Men stadsutvecklingen börjar inte med att bygga nytt – utan med att ta vara på det gamla.
Demontering av fasad på Dalvägen.
Rivningen av kontorsbyggnader från 1970- och 80-talen sker med varsam hand. Undertak, dörrportaler, parkettgolv, fönster, fasadskivor och till och med växtlighet demonteras och förs vidare till Fabeges återbrukshubb, där materialen får vänta på sitt nästa uppdrag. Det som inte kan återbrukas skickas tillbaka till tillverkare för att bli nya byggmaterial – exempelvis betong, metall eller linoleumgolv.
– Målsättningen är att minst 80 procent av materialet från de gamla byggnaderna återanvänds eller återvinns. Det är en viktig del av vår strategi för att halvera koldioxidavtrycket till 2030, säger Mia Häggström, hållbarhetschef på Fabege.
I Arenastaden har Fabege även skapat Stockholms första återbrukspark – en unik yta för mellanlagring av träd, buskar, kantsten, murar, utomhusbelysning och annan utrustning som tidigare använts i området. Här står gamla smidesdetaljer som blivit en pergola, betongringar som omvandlats till blomsterlådor och stockmattor som blivit sittbänkar. Allt dokumenteras noggrant i den digitala plattformen Palats för att enkelt kunna återanvändas i framtida byggprojekt.
– Återbruksparken är en nyckel till att skapa fungerande cirkulära flöden – både för material och grönytor. Dessutom bidrar den till att förbättra utomhusmiljön längs Råstasjön, säger Sandra Holmström, hållbarhetsspecialist på Fabege.
Fabeges hållbarhetshus.
Kunskap från tidigare projekt spelar stor roll i arbetet. Ett tydligt exempel är Hållbarhetshuset i Haga Norra – en 1000 kvm stor pilotbyggnad där cirka 70 procent av materialet är återbrukat. Här har man lyckats återanvända tunga stomdelar, fönster, trappor, WC-stolar, pentryn och undertaksplattor från den tidigare Biliafastigheten. Resultatet är ett kontors- och möteshus med över 100 ton lägre klimatavtryck, som dessutom nominerats till både Solnas stadsmiljöpris och Årets Bygge 2023.
Projektet är en del av det Vinnova-finansierade forskningsprogrammet ”Återhus – att bygga hus av hus”, där Fabege tillsammans med bland andra Zengun utvecklar nya metoder för att skala upp återbruket inom byggbranschen.
Med återbruksstrategi, cirkularitetsmål och praktiska lösningar i varje led visar Fabege att framtidens stad inte bara handlar om ny arkitektur och tekniska innovationer – utan om förmågan att ta hand om det som redan finns.
– Vi vill bygga miljöer som håller över tid och som kan anpassas för framtidens behov. Det kräver både mod, nytänkande och respekt för de resurser vi redan har, säger Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.