MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

EU:s första elektrifierade bygge gav bättre resultat än väntat

Förskolan Storfjället byggdes med 95 procents elektrifieringsgrad.

Cecilia Nebel

Som nyhetsjournalist och moderator med fokus på samhällsbyggnad söker jag efter det som bygger vårt samhälle starkt, idag och i framtiden. Och så drömmer jag precis som Roger om ett samhällsbyggarevent i Globen.

Storfjällets förskola i Torvalla, Östersunds kommun, är EU:s första elektrifierade byggarbetsplats. Efter färdigställandet konstateras att tidplanen höll och både merkostnaderna och klimatutsläppen blev lägre än beräknat.

Tre förskolor har förvandlats till en, i det som beskrivs som EU:s första elektrifierade byggarbetsplats, i det lilla samhället Torvalla. I veckan var det invigning med Magdalena Andersson (S) partiordförande för Socialdemokraterna, som invigningstalare.

Magdalena Andersson (S) invigde Storfjällets förskola, EU:s första elektrifierade byggarbetsplats.

Förskolan är en så kallad SKR-förskola typ D20. Det innebär att förskolan byggs utifrån ett av de fyra typkoncept som Sveriges kommuner och Regioner (SKR) tagit fram, och som nu byggs runt om i hela landet. De fyra typkoncepten kallas Alfa, Beta, Cesar och David. Tidigare har Lillsjöns förskola byggts enligt konceptet, som en C-typ, och var då tredje förskolan i landet utifrån SKR:s koncept.

Under tiden som byggarbetsplatsen pågick utfördes ett pilotprojekt med så många elektrifierade maskiner som möjligt. Projektet uppnådde en 95 procentig elektrifieringsgrad. Både grävmaskiner, hjullastare, kranar, asfaltsläggare och asfaltsvält, samt övriga mindre maskiner kunde köras på el.

Detta som ett steg i Fossilfritt Sveriges satsning klimatledare inom offentlig upphandling. Resultatet pekar på att det finns elektrifierade maskiner så att nästan hela projektet kunde utföras elektrifierat. Det som saknats är en markpackningsvält för packning av mark under byggnader och hårdgjorda ytor.

Projektet har utvärderats i en rapport som bland annat visar att:

  • Förskolans klimatpåverkan minskade med 14 procent tack vare de elektrifierade arbetsmaskinerna. Man hade beräknat att reducera koldioxidutsläppen med 67 ton men landade på 78 ton.
  • Merkostnaden beräknades till 4,6 miljoner kronor men landade på 3,97 miljoner. Det motsvarar cirka 4 procent av totalkostnaden för hela entreprenaden.
  • Effektiviteten på maskinerna var hög trots dagar strax under 30 minusgrader och oväntat stora mängder snö.
  • Arbetsmiljön för byggarbetarna förbättrades påtagligt, med bättre luft och mindre buller och vibrationer.

Läs mer