MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Självbärande kupol i biokomposit visar framtidens hållbara arkitektur – ett banbrytande alternativ till betong.

Den självbärande kupolen BioKnit

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Kupolen BioKnit är ett experimentellt project utvecklad av forskare vid Newcastle Universitys Hub for Biotechnology in the Built Environment (HBBE). Den består av en cirka 1,8 meter hög och 2 meter bred kupol tillverkad i ett enda stycke av materialet myocrete, utan några fogar eller armering.

Mycocrete är en biokomposit bestående av mycelium, pappersfiber, glycerin och xanthan-gummi, som injicerats i en stickad textilform. Den stickade formen fungerar både som en fysisk gjutform och som tillväxtstöd, vilket möjliggör syretillförsel och kontrollerad formgivning under tillväxtfasen.

slideshow image

Efter flera dagars tillväxt och härdning i en kontrollerad miljö resulterar processen i en självbärande, biologiskt nedbrytbar struktur med låg klimatpåverkan. BioKnit demonstrerar hur engineered living materials (ELMs) kan användas för att skapa arkitektoniskt komplexa, hållbara konstruktioner utan användning av konventionella byggmaterial.

Kupolen har ställts ut i The OME (Office for Microbial Encounters) vid Newcastle University, och en variant kallad BioKnit Arch har också visats på Design Museum i London som en del av Future Observatory Design Research Exhibition. Projektet syftar till att visa potentialen hos levande material inom framtidens arkitektur och konstruktion.

Mer information finns i det vetenskapliga arbetet av Jin et al. (2023), publicerat i Frontiers in Bioengineering and Biotechnology (DOI: 10.3389/fbioe.2023.1229693)

Läs mer