1. Digitala tvillingar
Flera företag och kommuner har börjat använda digitala tvillingar för att planera, designa och underhålla byggnader och infrastruktur. Genom att skapa en virtuell modell som speglar den fysiska strukturen kan byggprocesser optimeras, underhåll planeras mer effektivt och kostnader minskas. Exempelvis används detta vid stadsutveckling för att simulera trafikflöden eller energiförbrukning.
2. Byggautomation och IoT
IoT, Internet of Things, har integrerats i smarta byggnader för att övervaka allt från energiförbrukning till luftkvalitet i realtid. Sensorer installerade i byggnader ger data som gör det möjligt att optimera drift och underhåll, vilket minskar kostnader och miljöpåverkan.
3. AI och maskininlärning
Artificiell intelligens används allt mer för att förbättra byggprocessen, exempelvis för att förutse projektförseningar, analysera materialkostnader och optimera arbetsflöden. Genom att använda AI kan projektledare fatta mer informerade beslut och minska riskerna för kostnadsöverskridanden.
4. BIM (Building Information Modeling)
BIM-teknologin har utvecklats ytterligare och används nu inte bara för design och konstruktion, utan även under byggnadens hela livscykel. Detta inkluderar underhållsplanering och energioptimering. Med avancerade BIM-verktyg kan aktörer inom byggprocessen samarbeta bättre och minska fel under konstruktionen.
5. Digitala projektplattformar
Plattformar för projektledning, som Procore och PlanGrid, har blivit oumbärliga för att koordinera stora byggprojekt. Genom att samla dokumentation, kommunikation och tidsplanering i en digital miljö kan projektteam arbeta mer effektivt, även på distans.
6. Robotik och 3D-printing
Robotar och automatisering används allt mer för att utföra monotona och farliga arbetsuppgifter, såsom murverk och svetsning. Dessutom används 3D-printing för att tillverka komponenter eller till och med hela byggnader, vilket sparar tid och material.
7. Virtuell och förstärkt verklighet (VR/AR)
Verktyg för VR och AR har gjort det möjligt att visualisera byggprojekt innan de påbörjas, vilket förbättrar kommunikationen med kunder och minskar designfel. AR används även för att guida arbetare under konstruktionen, med instruktioner som visas i realtid genom smarta glasögon.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.