Det här med olyckliga omständigheter kommer tydligt fram i denna händelse från i början av 2000-talet, alltså 20 år sedan så de är väl preskriberat.
Det var en badrumsrenovering i en bostadsrättsförening i Gävle. Husen var typiska 70-tals lägenheter, tre våningar + källare, nio lägenheter per uppgång, en 1:a, en 2:a och en 3:a per plan. Kall- och varmvattenledningarna var uppdragna till treornas badrum, plattsättarna hade strukit på det sista lagret av tätskikt, även gummiduken över golvbrunnen fanns där. Dock hade han inte skurit upp duken och satt dit klämringen. De boende i dessa tre lägenheter bodde i sina respektive sommarstugor.
Det här var en fredag, rörmokaren hade monterat avstängningsventilerna till denna stam med stängda kranar, ledningarna upp till lägenheterna var inte proppade i de blivande badrummen. Nu var det inte bättre än att rörmokaren hade monterat avstängningsventilen med vredet nedåt precis ovanför en dörr till ett av källarförråden.
Så på fredagskvällen hade en person öppnat dörren till förråden vilket gjorde att dörrens överkant tog i vredet och öppnade kranen en bit. Personen märkte ingenting utan stängde och gick upp till sitt. Kranen var ju inte fullt öppen så de tog sin tid innan alla tre badrumsgolven var fulla med vatten. Det var inte förrän på söndagen man upptäckte det, då det hade runnit ut vatten under tröskeln på balkongdörren och ut på balkongen där det droppade ner på marken.
Det var ju rörfirmans försäkringsbolag som fick ta detta, med utredningar, torkningar och ersättningar och återställningskostnader. Det tog tid innan det var klart och dyrt blev det. Rörfirman var inte populär hos bostadsrättsföreningen efter detta, men rörmontören blev inte ersättningsskyldig ifall någon undrar.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.