Roger Andersson summerar 2022 med en tio-i-topp-lista!
En nyårskrönika skrivs givetvis på Nyårsafton, inte någon dag före och tidsinställs. Så medan alla andra chefredaktörer och publishers är lediga, skriver er egen publisher på Betongvärlden. Här jobbas det in i kaklet.
Det var ett tufft år. Uppsagd till nyår, utan någon möjlighet att sälja på helår. Inget att behålla, hellre begrava Tidskriften Betong och betong.se än ge dem till mig. Så vad gör man?
Man gör något nytt, något bättre. Betongvärlden. Betongvarlden.se såg dagens ljus den 1 april och att starta något nytt utan att veta vilka som är med är lite skakigt måste jag säga. Men det var väldigt coolt och insiktsfullt!
Nu ska jag ge er 2022:s stora höjdpunkter och jag gör det som alltid med en tio-i-topp-lista. Håll i er, nu kör vi.
10. Den 1 april. Vi startade betongvarlden.se med så mycket energi, med så mycket arbete. Om Sveriges Tidskrifter får reda på i vilken motvind och med hur mycket entusiasm vi gjorde det hade vi fått deras stora pris 40 år för tidigt. Nu har vi något att se fram emot.
9. BetongFramtid. På Grand Hotel i Stockholm, var annars, körde vi Betongvärldens kickoff. Det var ostron och champagne, och ett helt suveränt program. Hela 68 procent av besökarna, fattar ni, 68 procent, tyckte det var ”Mycket bra!”. 93 procent gav det något av de två högsta betygen. Dogge fick alla att sjunga ”Betongvärlden!”. Vi gör det igen!
8. Founders Club. För att överhuvudtaget kunna göra något mer för betongbranschen behövde vi tio företag som stöttade oss. Vi fick fem. Mapei, Sydsten, Contiga, Bemix och Schwenk. Niklas Tjeder, David Rhudin, Carl-Johan Appelberg, Karin Pettersson och Tomasz Borowiec, jag glömmer er aldrig. Sen kom Bekaert, Prefabsystem Montage och Isobetong, Nicklas Stenqvist, Henrik Nilö och Kigge Nilsson. Jag glömmer inte er heller. Vi gjorde det. Betongbranschen fortsatte rocka, vi hade inte gjort det utan er.
7. Amanda Borneke. Amanda är något så unikt som en generös superstar. Hon kommer ihåg var hon kommer ifrån. Hennes första stora pris fick hon på Betonggalan, hon har fått större och mer sen dess, men hon betalar alltid tillbaka. I jury, med kontakter, tips på sponsorer. Amanda, om alla superstars var som du skulle världen vara lite bättre.
6. Carl-Johan Appelberg. Som marknadschef på Contiga inser han att man måste synas i ett större sammanhang. Han lovade, han höll och han segrade. I min värld i alla fall. Där betyder sånt något.
5. David Rhudin. Sydstens rubin. Jag säger inget mer. Alla kanske inte fattar, men jag gör det. Tyvärr i en annan bransch nu, men hoppas du kommer tillbaka.
4. Peter Aronsson. Prefabbyggarnas vd. Sponsor till Ung&Tung. Han vill göra något mer för betongbranschen än bara det som syns. Om det fanns en Peter i alla företag då behövde vi inget annat.
3. Carina Edblad. Thomas Betongs vd. Från läktaren kom hon in och sponsrade miljöpriset på Betonggalan. Tänk er en Betonggala utan ett miljöpris? Precis. Carina fattar sånt. Och 2023…
2. Betonggalan. Som vi längtat, som vi sett fram emot det! Nu körde vi. 700 gäster på Waterfront i Stockholm, Ola Serneke höll en bejublad föreläsning och 27 nominerade föreläste. Vilken kunskapsboost! Vi fick lika höga betyg som innan pandemin. Vi är tillbaka!
1. Betongbranschen. Jag har gett er 22 år, ni ger så mycket tillbaka. Tack för det! Vi har gjort så mycket bra ihop, men vi har inte vunnit något än. Men nästa år, då gör vi det.
Vem driver betongbranschen framåt?
Betongbranschen och dess fabrikörer!
PS. Speciellt tack till Björn Lorentzi, Media720, för goda råd och Claes Samuelsson på Eventbyrån för stödet. I utvärderingen av Betonggalan fick jag som värd betyget ”Mycket bra!” av 62 procent av deltagarna. På Betong Framtid fick jag samma betyg av 78 procent. Som ni förstår går jag in i 2023 med massor av energi!
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.