Betonggalan är branschens största event.
Recension av branschens största event.
Så var då årets Betonggala avklarad. Lika trevlig som alltid med ett mycket väl sammansatt program med intressant innehåll. Utöver en lägesrapport och tankar om framtiden för branschen som Thomas Betongs vd Carina Edblad och Veidekkes kommersiella direktör Lennart Weiss höll så fanns det som vanligt möjlighet att lyssna på föredrag av de nominerade till årets priser och så hade vi även utställarna såklart.
Denna gång hade vi både en del trogna utställare som till exempel galans huvudsponsor Mapei samt en del nya som till exemple Cool Wall som kan trycka vertikalt, riktigt häftigt och man blir inspirerad bara av tanken på vad som skulle kunna göras med exempelvis tomma betongväggar. Det fanns även ett par företag som erbjuder utbildningar inom betong, det ena är forskningsinstitutet RISE och det andra företaget heter Sifu. Förhoppningsvis får jag möjlighet att gå någon utbildning framöver..
Mapei hade en release för sitt nya miljövänligare system för invändig tvättning av betongbilar, mycket intressant och det kommer jag att återkomma till framöver. Craft studio var där och visade sina superfina betongprodukter och när man blev trött kunde man vila på en 3D-printad betongstol hos Concrete Print.
I prisutdelningen var det Thomas Betong som var den stora vinnaren, dels blev de Årets varumärke och dels vann VD Carina Edblad ISO-betongs pris som Årets Legend, stort grattis till dem och självklart till alla övriga vinnare.
Sammanfattningsvis var det en väldigt trevlig gala och man ser redan fram emot nästa.
Nio av de största aktörerna inom samhällsbyggnadssektorn, däribland Sveriges Allmännytta, Byggföretagen och Fastighetsägarna, har enats om en gemensam struktur för digital informationsdelning. Med i samarbetet är även Svensk Betong. Genom att införa standardiserade datalexikon och datamallar hoppas man öka effektiviteten och förbättra samarbetet i byggprocessen.
Behaviour Design Group revolutionerar säkerhetsarbetet på svenska arbetsplatser. Genom att identifiera och förstärka positiva beteenden bidrar de till en mer hållbar säkerhetskultur inom bygg- och industrisektorn.
Den organiserade brottsligheten skapar allt större problem för svenska företag, och byggbranschen är en av de mest utsatta sektorerna. Enligt rapporten Brott mot företag 2025 kostade brottslighet näringslivet 118 miljarder kronor under 2024 – en ökning med 15 miljarder på två år.