Handen på hjärtat, visst har du fotograferat från ett flygplan någon gång? Det går alldeles utmärkt. Håll bara kameran så stilla som möjligt. Och lägg på lite kontrast i något bildbehandlingsprogram då det annars kan se disigt ut.
Här kommer ännu en bild från utlandet, Berlin, Tyskland. Jag reste dit år 2019 för allra första gången, över en helg. Det blev korta intensiva möten med allsköns arkitektur. Som Berlinerdom, en magnifik katedral som typiskt nog var delvis täckt av byggnadsställningar för utvändig renovering. Muren förstås som gav mig gåshud av obehag, har väl sett för många filmer som utspelat sig just där.
Välkända namn som Kurfürstendamm, Brandenburger Tor, Berlin Alexander Platz, Unter den Linden, Checkpoint Charlie, Neues museum med bysten av Nefertiti för att nämna några.
Jag missade ”betongskogen”. Ett minnesmärke över cirka sex miljoner mördade judar. Monumentet består av 2 711 släta grå betongblock i olika höjder, och är för många en symbol för en kall och förstenad skog. Under finns ett museum om förintelsen. Ettt tungt och mäktigt monument både fysiskt och känslomässigt.
Att glida fram utmed kanalen på en flodbåt ger en enastående vy över den blandning av arkitektur som Berlin består av i dag. Gammalt möter nytt och äldre byggnader kan ses vägg mot vägg med dagens moderna arkitektur med en blinkning åt det gamla men nydanande.
Här finns arkitektur av bland annat e2 Architekten, Norman Foster, Heinrich Schulte Frohlinde, sauerbruch/Hutton, Augustin und Frank, Gössler Arhcitekten, Volkner Staab med flera.
Bilden här är tagen vid inflygningen till Berlin och visar ett av Berlins modernistiska bostadsområden. Nästa besök blir det definitivt mer betongspaning i Berlin. Och glöm inte att fota genom fönstret om du är ute och åker. Från tåget, planet, båten. Det kan bli annorlunda och riktigt bra bilder.
Kamera: Sony 6300
Objektiv: 30 mm
Inställningar: ISO 100
Bländare: 8,0
Tid: 1/100
Vi ses nästa vecka!
I love betong – Boel
Betonggalan 2025 äger rum den 13 november på Grand Hôtel i Stockholm. Nu öppnar vi för förslag till priser i alla kategorier. Känner du någon? Eller varför inte föreslå dig själv!?
Det svenska företaget Cemvision fortsätter att knyta kontakter. Cemvisions cement bygger på en cirkulär produktionsprocess där restmaterial från andra industrier ersätter cement. Senast ut att göra ett samarbete är Skanska.
Vilka klimatåtgärder gör mest nytta – och vem bestämmer? Ett nytt digitalt verktyg ska hjälpa kommuner att få bättre koll på sina utsläpp och fatta smartare beslut.