Att efterbehandla betong med vakuumsugning är inget nytt – metoden har använts i decennier för att uppnå snabbare avvattning och högre betongkvalitet.
– Vakuumtekniken har använts länge, det är en beprövad teknik där man plockar bort vattnet och därför kan man använda en betong med lägre kvalitet, säger Mats Karlsson, produktchef på Thomas Betong.
Men nu tar Thomas Betong ett steg vidare och lanserar Thomavakuum, en ny serie specialanpassade betongprodukter för just denna metod.
– Thomavakuum ger ett extremt bra nötningsmotstånd och är idealisk för applikationer där slitagerisken är hög, säger Mats Karlsson.
Den ger en tät yta vilket ger reducerad inträngning av klorider vilket ökar livslängden på konstruktionen.
Mats Karlsson, produktchef på Thomas Betong.
– När det gäller vakuumbetong kan man inte trolla med kemikalier, det viktigaste är att använda en ballast med lågt vattenbehov. Då kan bindemedelsmängden vara lägre, säger Mats Karlsson.
Den nya produkten är särskilt lämpad för golv i tuffa miljöer som tvätthallar, industrilokaler och parkeringshus. Men produkterna kan även användas i vanliga husbyggnadsprojekt där vakuumsugning används som efterbehandlingsmetod.
-Vi tror mycket på vakuumtekniken, den är en viktig ingrediens i klimatomställningen. Den visar på möjligheter med betongen, att det inte bara handlar om klimatförbättrad betong. Här gifter det sig, så att ett plus ett blir tre, säger Mats Karlsson.
Produktserien lanseras i tre olika varianter, anpassade för olika typer av projekt:
• Thomavakuum Industri – för industrigolv och andra ytor där kraven på slitstyrka och beständighet är höga.
• Thomavakuum SBS – framtagen för mobilitetshus och parkeringsanläggningar med spännbalksystem.
• Thomavakuum GWP 85 – den mest klimatoptimerade varianten med ett koldioxidavtryck på endast 85 kg CO₂-ekv/m³, vilket enligt Svensk Betongs vägledning innebär 62 procent lägre klimatpåverkan än traditionell betong.
– Thomavakuums tre varianter har mellan 30 och 62 procent lägre klimatavtryck. Detta gör produktserien till ett mycket bra alternativ för alla byggprojekt som strävar efter att minska sin miljöpåverkan, säger Mats Karlsson.
Mer om vakuumsugning:
Vakuumsugning av betong innebär att vatten och luft sugs ut från betongytan genom ett vakuumsystem direkt efter gjutning. Detta ger snabbare härdning, tätare ytskikt och högre tryckhållfasthet, vilket minskar risken för sprickbildning och kemisk nedbrytning över tid.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.