Målet är att bygga en månbas med hjälp av månjord – ett viktigt förarbete för att etablera en mer permanent närvaro på månen.
Som en del av NASA:s forskningsprogram Material Science on the Solidification of Concrete Hardening blandade Dominick en simulerad version av månjord med några “andra material”, som inte avslöjas, och en flytande cementlösning i två påsar som omslöt en annan påse innehållande varmt vatten.
Flygingenjören placerade sedan de blandade lösningarna i FRIGE, Freezer Refrigerator Incubator Device for Galley and Experimentation, rymdstationens futuristiska experimentkylskåp, över natten. Nu ska de få sätta sig i några veckor vid “omgivningstemperatur” innan de återvänder till jorden på en SpaceX Dragon-kapsel för analys.
Forskare hoppas få en bättre förståelse för hur mikrogravitation kan påverka process när betong blir till. Istället för att frakta fullt byggda bostäder till rymden förbereder NASA för att låta byggnader monteras i rymden av astronauter.
Även om detta inte är första gången cement blandas i rymden eller på ISS, kan detta experiment med månjord föra mänskligheten ett steg närmare att bygga ett hem långt hemifrån, hundratusentals mil bort.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.